Waar is het vlees?

Het zal je misschien opvallen dat er in de recepten op dit blog nauwelijks vlees voorkomt. Nu ben ik geen vegetariër en dol op vlees (gebraden lamskoteletten, mjammie) maar geleidelijk aan is het vleesgebruik steeds meer naar de zijlijn verdwenen.

Mijn eerste eye-opener was toen ik mijn mondiale voetafdruk berekende (de voetafdruk geeft weer hoeveel grondoppervlakte er nodig is om een bepaald consumptiegedrag te handhaven). Geen of minder vlees eten verlaagde die voetafdruk dramatisch, hoe makkelijk is dat! Als iedereen in Nederland 1 dag per week geen vlees eet hebben we alle klimaatdoelstellingen al gehaald. Voeg er nog wat filmpjes aan toe als http://www.meatthetruth.nl/ (ik vind het een draak van een film maar het is wel informatief) en wat fijne over de bio-industrie en de keuze is snel gemaakt.

Een ander argument is kwaliteit: ken je dat, dat je zo’n pakje ‘nasi-vlees’ probeert de bakken en het meer kookt dan bakt omdat er zoveel water uit komt? Om het maar helemaal niet te hebben over wat er verder nog in kan zitten: hormonen, antibiotica, groeibevorderaars, conserveringsmiddelen… Echt gezond kan dat niet zijn.

Biologisch vlees dan maar, beter voor het dier en beter voor de mens. Gelukkig steeds beter verkrijgbaar, ook in je lokale supermarkt (wel even goed kijken, is die ene ster nou echt zoveel beter?) Maar dan die prijs! (nu gaan je goede intenties wankelen -wat maakt het nu eigenlijk uit, dat ene stukje vlees- en kunnen er drie dingen gebeuren: 1) Je grijpt alsnog de goedkope ‘plofkip’ variant maar let op JE KUNT NIET MEER TERUG nu je eenmaal weet hoe het zit, je geweten gaat knagen (soms moet je hier een paar keer doorheen, voor je uitkomt op de volgende opties:) 2) je slikt, telt je geld , koopt het vlees, maakt een geweldige maaltijd en geniet ervan (dat zal niet elke dag lukken, je vlees gebruik daalt automatisch of 3) je legt het vlees terug, maakt een geweldige vegetarische maaltijd en geniet ervan.  Bovendien doe je een belangrijke ontdekking, namelijk:

Je hebt helemaal geen vlees nodig om lekker en gezond te eten! Vlees is een belangrijke leverancier van ijzer, eiwitten en (B)-vitamine. Die krijg je meer dan voldoende binnen als je (volkoren) granen, groente, peulvruchten, zuivel, ei, vis en noten eet. En af en toe eens stukje vlees.

Een Reactie op “Waar is het vlees?

  1. Pingback: Betaalbaar bio | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s