(rauwe) Andijvie

Andijvie ??!! Ik dacht dat dat een najaars- of wintergroente is. Maar nee, hij zit toch echt in het pakket dus zal wel van het seizoen zijn. Het blijkt dat de andijvie bijna het hele jaar door verkrijgbaar is. Ik zal de andijvie dus wel vaker tegen komen in het pakket. We hebben de krulandijvie of frisee variant. In de zomer goed te gebruiken als salade.

Ik verwerk een deel in de salade die ik bij de bietenburgers serveer: ‘Is de sla uit de tuin?’ vraagt mijn ‘testpanel’. Uhuh. ‘Er zit iets bitters door’. Ja, dat is dus dat beetje andijvie. Bitter in de mond maakt het hart gezond en de andijvie zit vol met bitterstoffen (goed voor de spijvertering), vitamines (A & C) en heel veel mineralen.  Die blijven goed bewaard als je de andijvie rauw eet.

Van de rest maak ik een ouderwetse stamppot met rauwe andijvie. Lekker met spekjes maar met gekookt ei of bv komijnekaas is het ook erg lekker.

  • Aardappels koken in ruim water
  • Spekblokjes uitbakken in braadpan; ui en appel toevoegen en meebakken
  • Ondertussen de andijvie in brede repen snijden en wassen in ruim water, de helft even meescheppen met de spek en ui
  • Aardappels in een grote kom doen en uitlaten dampen, beetje kookvocht (of melk) en boter erbij en stampen tot puree -gebruik geen mixer anders wordt het lijm en warm de melk even op als je die erbij doet anders koelt het erg af-
  • Spek, ui, appel en andijvie door de nog hete aardappelpuree scheppen, op smaak maken met nootmuskaat en even doorwarmen
  • Direct serveren (je kunt de stamppot ook goed invriezen, dan eerst af laten koelen)

Gebruik het vet van de uitgebakken spek als je jus wilt maken. Voor de vegetarische variant: uitje fruiten in boter, tomaat (of tomatenpuree/ketchup) meebakken, afblussen met water of vegetarische bouillon.

Advertenties

Een Reactie op “(rauwe) Andijvie

  1. Pingback: Deze week van het land | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.