Groentenrisotto met worteltjes

Okee, de week is al bijna om en mijn groentela ligt nog vol: worteltjes, aubergine, mais, snijbonen en prei. Resultaat van een overvloedig oogstaandeel (vrijdag komt alweer de volgende) en buiten de deur eten. Tijd voor drastische maatregelen.

Geïnspireerd door de Volkskeuken maak ik deze groentenrisotto met worteltjes, prei, mais en snijbonen (de aubergine moet nog even wachten):

Vooraf: Rooster zonnebloempitjes in een droge pan met een beetje zout en laat ze afkoelen; Maak bouillon van de maiskolf (zie recept zomersoep). Je kunt eventueel het groen van de prei, peterselie, ui, lavas en andere kruiden mee laten trekken of een andere groentebouillon (blokje) gebruiken. Korrels van de kolf snijden en apart houden.

  • Het lichte deel van de prei in fijne ringen snijden en wassen. Met een klontje boter (of olie) zachtjes fruiten met wat fijn gesneden knoflook.
  • Worteltjes en snijbonen schoonmaken en in stukjes snijden; 
  • Risottorijst (ong. 75 gram p.p.) in de pan doen en omscheppen totdat de korrels doorzichtig worden. Voeg de worteltjes en de bonen toe en schep even door.
  • Nu vocht toevoegen: lekker om te beginnen met een flinke scheut witte wijn of sherry, even aan de kook laten komen en dan het vuur zacht zetten. Dan beetje bij beetje de (hete) bouillon toevoegen, telkens roeren totdat het vocht is opgenomen voor je er een nieuwe scheut bij doet. (In totaal gebruik je 3 delen vocht op 1 deel rijst).
  • Ga hiermee door totdat de rijst zacht is  en de worteltjes nog knapperig. (Dit kan wel 20-30 minuten duren dus onthaast: zet je telefoon uit, neem er een glas wijn bij en roer)
  • Snij een avocado in blokjes, voeg deze met de maiskorrels en peterselie toe aan de rijst en warm het geheel even door met de deksel op de pan.
  • Sprenkel voor het opdienen de zonnebloempitten erover heen.

Risotto is niet moeilijk om te maken maar kost tijd: door te blijven roeren en het vocht beetje bij beetje toe te voegen krijg je een romige, smeuïge massa. Uit dit recept blijkt dat je er helemaal niet veel boter of kaas aan toe hoeft voegen om het lekker te maken. Alhoewel, wat geraspte parmezaan of feta kaas erover is een lekker tegenwicht is voor deze wat zoetige risotto.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s