Bio logisch?

Biologisch niet (bewezen) gezonder; biologisch eten is onzin, biologisch toch iets beter.” Dit waren zoal de koppen van de afgelopen weken en de discussie gaat nog wel even door. Lekker, denk je GOED BEZIG te zijn, krijg je dit.

Maar wat is biologisch eigenlijk? Biologisch zegt vooral iets over de wijze van produceren: in de landbouw betekent dit zonder gebruik van kunstmest, chemische bestrijdingsmiddelen of gentechnologie. In de biologische veeteelt wordt het vee op een diervriendelijke manier gehouden zonder preventieve antibiotica en hormonen. Behalve voedsel kan het ook gaan over verzorgingsproducten of textiel maar altijd over producten afkomstig van planten en dieren.

De Beginselen van biologische landbouw  (internationaal vastgelegd) zijn:

  • Gezondheid: Biologische landbouw moet de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet als een ondeelbaar geheel in stand houden en versterken.
  • Ecologie: Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op levende ecologische systemen en kringlopen, met hen meewerken, ze versterken en instandhouden.
  • Billijkheid: Biologische landbouw moet gebaseerd zijn op relaties die billijkheid waarborgen met betrekking tot de gemeenschappelijke omgeving en ontwikkelingmogelijkheden.
  • Zorg: Biologische landbouw moet met voorzorg en verantwoordelijkheid worden beoefend, om de gezondheid en het welzijn van de huidige en toekomstige generaties en hun leefomgeving te beschermen.

Biologische landbouw begint met een gezonde bodem. De biologische boer maakt daarom zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke levensprocessen, streeft naar diversiteit met zo min mogelijk kunstgrepen. Zo wordt er vruchtwisseling toegepast om de bodem gezond te houden: dit betekent (kort gezegd) dat elk stukje land elk jaar voor een ander gewas wordt gebruikt. Onkruid wordt met de hand of door slimme machines uit de grond gehaald. De gewassen zelf krijgen meer tijd om te groeien en er wordt gebruik gemaakt van robuuste rassen.

Dieren moeten ruimte en mogelijkheden krijgen om natuurlijk gedrag te vertonen (grazen, wroeten, badderen) en ingrepen  in het lichaam zijn zo min mogelijk toegestaan. {grappig, of misschien wel helemaal niet, was het commentaar onlangs van een aantal bezoekers bij een milieucentrum dat de varkens ‘onnatuurlijk’ lange staarten hadden} De dieren zorgen op hun beurt weer voor mest voor het land. 

Is biologisch gezonder? Tja, als het gaat om het optellen van (meetbare) voedingsstoffen in een product dan is biologisch niet aantoonbaar gezonder. Gezondheid is sowieso een moeilijk begrip omdat het niet bepaald wordt door een of enkele voedingsproducten. Het gehele voedingspatroon maar ook levensstijl, woonomgeving en erfelijke factoren spelen hierin een rol.

Bij biologische producten gaat het er ook om wat er niet inzit: geen restanten van bestrijdingsmiddelen, hormonen of antibiotica. Maar vooral heeft het te maken met een totaal systeem waarbij gebruik gemaakt wordt van natuurlijke processen die de gezondheid van bodem, plant, dier, mens en de planeet als een ondeelbaar geheel in stand houden en versterken. Toe maar, dat is ff een andere discussie dan of het biologische worteltje meer vitamines heeft dan een regulier worteltje.

Met dank aan Bionext

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.