Natuurvoeding in de praktijk

De afgelopen dagen bracht ik door in een (natuurvoedings)keuken voor een kookstage. Met veel nieuwe recepten, kooktips en een bak inspiratie ben ik weer teruggekeerd.

Wat viel me zoal op in de natuurvoedingskeuken? Allereerst wordt er gewerkt met natuurlijke, volwaardige biologische producten. Granen spelen daarin een belangrijke rol maar ook peulvruchten, noten, groenten, fruit en (volvette) zuivel. Er worden natuurlijke zoetmiddelen gebruikt zoals diksap (puur ingedikt fruit), honing, graanstropen, oersuiker (ongeraffineerd gedroogd suikerrietsap) of (zuid)vruchten. Alles wordt gebruikt: zo worden bieten en appels met schil en al geraspt en gebruikt. Van het overblijfsel aan groentenafval wordt bouillon getrokken zodat er de hele dag een pan klaarstaat om te verwerken. Leuk om te zien hoe dat in de praktijk werkt.

Mocht je denken dat dit, weliswaar gezonde, maar vooral grove, onsmakelijk maaltijden oplevert, think again. Ik was verrast door de enorme variëteit, aantrekkelijkheid en vooral verteerbaarheid van de maaltijden. Ondanks de overvloedige maaltijden (alles moet tenslotte ook geproeft worden, nietwaar) en het gebruik van volkoren granen, noten en volvette melk voelde ik me geen moment opgeblazen of vol. Dit heeft uiteraard te maken met de samenstelling van de maaltijden maar ook hoe de producten worden verwerkt. Granen worden bijvoorbeeld eerst geweekt in water en dan pas gekookt en nageweld. Het weken verkort niet alleen de kooktijd maar bevordert ook de verteerbaarheid en de opname van voedingsstoffen.

Afijn, mijn bakje muesli in de ochtend wordt voortaan geweekt in water of vruchtensap en ik ga nog veel nagenieten van alle opgedane kennis en recepten.

Wil je meer leren over de natuurvoedingskeuken in de praktijk? Kijk dan bij: www.kraaybeekerhof.nlOpleiding tot natuurvoedingskundige; www.sonneveltopleidingen.nlOpleiding tot natuurvoedingsadviseur of www.groenekookacademie.nlOpleiding de Natuurvoedingskeuken in theorie en praktijk

Of blijf gewoon dit blog volgen natuurlijk!

5 Reacties op “Natuurvoeding in de praktijk

  1. Pingback: Pompoen-kastanje curry met pruimen | (K)eet mee

  2. Pingback: Broodsmeersels | (K)eet mee

  3. Wat een leuke blog! Ik ga je followen 🙂

  4. Mooi verwoord! Ook ik geniet nog volop na en week mijn ontbijtje 😉 Zin om de recepten op mijn gezin en vrienden los te laten!

  5. Hey, Cathy wat goed verwoord onze stage ! Ik ben nog aan het nagenieten van onze 5 mooie dagen in het Schwarzwald !

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.