Visbouillon maken

Dit recept is speciaal voor de pescatariers onder u! De rest kan beter doorklikken… (en hebben dat waarschijnlijk al gedaan na het zien van de vissenkoppen)

Visbouillon is helemaal niet zo moeilijk te maken, bleek. Er zijn alleen een paar dingen om op te letten. Ik heb tenminste weer veel geleerd.

Allereerst het visafval: te krijg bij de visboer. Witvis is erg geschikt (kabeljauw, tong, schar) vette vis als zalm wat minder. Mijn visboer vistte een paar mooie grote kabeljauw graten met kop voor me tevoorschijn. Hak de graat (en kop) in stukken en verwijder de kieuwen uit de kop. Ja, dit is een vies werkje maar de kiewen zou de bouillon tranig (olie-achtig) maken. Was de stukken grondig.

Snij wortel, ui, prei, bleekselderij in grove stukken en fruit aan in de pan (zo’n groente mengsel voor de soep heet mirepoix). Voeg op het laatst de stukken visafval toe en bak even (2-4 minuten) mee. Blus dan af met een flinke scheut witte wijn en citroensap en roer het aanbaksel los van de bodem (deglaceren). Vul aan met koud water totdat de vis met groente ruim onder staat, laat langzaam tegen de kook aankomen. Schuim af.

Voeg wat peperkorrels, laurierblad en tijm toe. Laat (maximaal 30 minuten) op laag vuur trekken. Niet te lang en niet te hard koken anders wordt de bouillon ‘blind'(troebel). Zeef de bouillon, liefs door een passeerdoek maar theedoek kan ook (even uitspoelen). Eventueel kun je de bouillon nog verder inkoken tot een fond. De bouillon of fond kun je in (kleine porties) invriezen en gebruiken als basis voor soepen en sauzen.

7 Reacties op “Visbouillon maken

  1. Pingback: Thaise Vissoep | (K)eet mee

  2. Nuttig recept! Waar heb je al deze dingen geleerd? In Duitsland?

  3. Nee, daar deden ze niet aan vis… Dit is een basisrecept en verder gewoon proberen

  4. Ik heb zojuist volgens uw aanwijzingen de vissbouillon gemaakt van kabeljauwse slachtafval en een karperkop. Helder mag ik ‘m dan niet gekregen hebben, maar ’t ruikt én smaakt uitstekend. Dit ga ik vaker maken!

    Bij de groente heb ik peterseliewortel toegevoegd. En de scheut witte wijn werd een vol glas. Verder was het volgens uw aanwijzingen.

  5. Pingback: soepen-Visbouillon maken | | Restaurant De MeinRestaurant De Mein

  6. Pingback: tapas-Visbouillon maken | | Koken met MarcoKoken met Marco

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s