Insecten eten

Het is vandaag Wereldvoedseldag. Om hier aandacht voor te vragen trakteerden vrijwilligers van Natuur en Milieu Overijssel treinreizigers op koekjes gemaakt met meelwormen. 

Ik moet zeggen dat het mij niet erg aanlokkelijk klonk van tevoren, koekjes met meelwormen, en dat om 7 uur ’s ochtends. Ik bedoel, je hebt net je ontbijt achter de kiezen. Maar, de reacties waren opmerkelijk positief. Slechts een enkeling gaf het koekje terug toen ze hoorden wat erin zat. De koekjes zagen er dan ook erg aantrekkelijk uit en smaakten ook goed.

Nu is zo’n actie natuurlijk niet alleen maar ludiek bedoeld. Insecten kunnen een duurzame en economisch interessante oplossing zijn voor het wereldvoedsel-vraagstuk. Om insecten te kweken heb je veel minder grond nodig dan wanneer je koeien, kippen en andere dieren houdt. Daarnaast zijn insecten even voedzaam als het ‘normale’ vlees dat wij eten. Insecten hebben een hoog eiwit gehalte en zijn veel goedkoper om te produceren.

Even als vergelijking: voor 1 kilo eetbare krekels heb je maar 2,1 kilo voer nodig. Voor 1 kilo kip heb je 4,5 kilo voer nodig; -voor 1 kilo varken 9,1 kilo voer,- en voor 1 kilo rundvlees is maar liefst 25 kilo voer nodig

In grote delen van Azië, Latijns Amerika en Afrika worden insecten gegeten, en niet omdat men honger heeft, maar gewoon omdat men ze lekker vindt.

Worden insecten het voedsel van de toekomst? Bij de Universiteit van Wageningen denken ze in ieder geval van wel. Daar zijn ze bezig met een groot onderzoek naar het gebruik van insecten in de voedselketen. Onlangs verscheen ook het eerste Nederlandse insectenkookboek en op de site van de Bugsacademy kun je adressen vinden waar je insecten kunt kopen en eten. 

Dus, wie weet krijg je hier volgende jaar recepten te zien als: Paella met meelwormen of bestellen een lekkere zak gefrituurde sprinkhanen.

Advertentie

2 Reacties op “Insecten eten

  1. Pingback: Insecten eten III · Natuurlijk gezond en lekker eten

  2. Pingback: Nootjes met pootjes (insecten eten II) | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.