Echte vanille vla

Een pak vanille vla is zo gemeengoed geworden dat je bijna zou vergeten dat je het zelf kunt maken. Met dit verschil dat we het maken met vanille, dat zit er in gewone vla allang niet meer in. Als bonus krijg je geinige bruine spikkeltjes in de vla.

Verder heb je nodig:

  • 1 liter melk;
  • 30 gr maizena en 2 eieren of 40 gr. maizena en 2  eierdooiers; 70 gr. suiker; 1/3 van het vanillestokje

De maizena aan maken met een klein scheutje koude melk; ei (of eidooier) met de suiker losroeren en bij de maizena voegen tot een papje.

De rest van de melk met het opengesneden vanillestokje al roerend aan de kook laten komen, dit zachtjes 20 minuten laten trekken. Vanillestokje uit de melk vissen en de binnenkant leegschrapen in de melk.

Doe een lepel van de hete melk bij het eimengsel en roer het glad, dan dit mengsel bij de rest van de melk doen en aan de kook laten komen. (je voelt dat de massa gelijk dik wordt). Direct van het vuur nemen en blijven roeren totdat de vla niet meer dampt.

Leg plastic folie op het vlamengsel tijdens het afkoelen om velvorming te voorkomen, wat suiker erover strooien kan ook. Of warm opeten!

Ik serveerde de vla met gestoofde stukjes appel en rozijnen.

  • Ik vond de vla verrassend lekker en makkelijk om te maken. Wel was het na het afkoelen wat dik, bijna pudding, dus iets minder maizena mag wel.
  • De vanille vla is niet zo geel als uit de winkel (daar is kleurstof aan toegevoegd). Het geel komt van de eierdooier. Als je echt gele vla wilt dan gebruik je alleen de dooier.
  • Bij het maken wel even opletten zodat je geen klonten krijgt: dus de maizena met koude vloeistof aanmaken en niet gelijk het hele eimengsel in de melk gooien maar eerst wat warme melk erbij
  • Het is erg verleidelijk om af en toe een lik uit de pan te nemen. Niet doen. Ten eerste brand je je vingers, ten tweede heb je kans dat de vla niet dik wordt of ‘terugloopt’. In je speeksel zit amylase dat zetmeel afbreekt zodat je vla dun wordt. Gebruik een schone lepel en lik na afloop de schaal uit.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s