Kastanje bonbons

Wat een prachtig herfstweer deze week. Mooie tijd om het bos in te gaan, te genieten van de kleuren, paddenstoelen te spotten en kastanjes te rapen.  Heel veel was er niet meer te vinden. Is het een slecht oogstjaar of zijn anderen ons voor geweest? Gelukkig hadden de pluktocht begeleiders de oogst veilig gesteld. En wisten ze welke kastanjes we moesten hebben: de tamme kastanje is eetbaar en herkenbaar aan het puntje, de wilde of paardenkastanje is helemaal bol en giftig. {Overigens zag ik ook zakken vol kastanjes bij de Turkse winkel staan, dus je kunt ze ook gewoon kopen}

Kastanjes worden gerekend tot de noten maar ze bevatten weinig vet en eiwit, wel veel koolhydraten.

Als je je kastanjes binnen hebt gehaald kun je er van alles mee doen. Je kunt ze rauw eten maar gekookt of gepoft zijn ze beter te verwerken. Wel eerst de schil insnijden met een mesje. Je kunt ze poffen in de gloeiende as van de open haard of in de oven (ong. 15-20 minuten) of gewoon in een pan met deksel op het vuur. Koken kan ook, in een pan met water zodat de kastanjes net onder staan. Je kookt ze in een paar minuten als ze vers zijn. Dan de schil eraf halen, dat gaat het beste als de kastanjes nog een beetje warm zijn.

Je kunt de gepofte of de gekookte kastanjes zo warm eten (met een klontje boter). Of er puree van maken. Gepofte kastanjes kun je drogen en dan (bijvoorbeeld in een koffiemolen)  verwerken tot meel. Hiervan kun je allerhande gebak of pannenkoeken bakken (gebruik half kastanje half andere meel). Je kunt de kastanjes ook verwerken in een gerecht (zie bv de pompoen-kastanje curry). 

Wij maakte er kastanjesoep van en deze kastanje bonbons:

  • hak of maal ongezouten noten heel fijn
  • voeg er fijngesneden, gekookte kastanjes aan toe
  • meng goed door elkaar met wat honing
  • draai er kleine balletjes van die je door de cacao rolt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s