Savooiekool

Wat een prachtig kooltje ben je eigenlijk, denk ik als ik de savooiekool voor het eerst bekijk: fris donkergroen met gebobbelde bladen en mooie nerven. Ook met het klaarmaken ben ik aangenaam verrast: snel klaar en een lekkere stevige, malse smaak.  Hier gaan we nog veel plezier aan beleven.

Je kunt de kool koken, stoven, roerbakken of gebruiken in soepen en salades. Door het stevige blad is het ook heel geschikt om koolrolletjes van te maken. Niet te lang koken: 7-10 minuten is genoeg anders ontstaan er zwavelverbinding die de kool moeilijk verteerbaar maken.

Ik maak de savooiekool simpel klaar met een kerriesaus:

Kerriesaus: 25 gr boter, 25 gr bloem, 4 dl vocht, uitje, kerrie

  • Boter laten smelten in de pan, uitje fijnsnipperen en meefruiten met kerrie. Bloem erbij (je gebruikt gelijke delen bloem/boter) en flink roeren totdat je een slappe samenhangende massa hebt.
  • In een keer een flinke lepel (heet) vocht toevoegen: melk, water of bouillon en glad roeren. Vocht blijven toevoegen totdat je de juiste dikte hebt bereikt. Op smaak maken met peper, zout.

De kool:

  • Buitenste bladeren van de kool (indien lelijk) verwijderen, wassen, kool in vieren snijden en kern verwijderen, de rest in dunne repen snijden
  • Koolreepjes in de wok snel roerbakken (ong. 5 minuten) op het laatst wat water erbij en met deksel op de pan even stoven (minuutje).

Schep de kerriesaus en de kool door elkaar, lekker met wat kokos en geroosterde amandelen erover. Je kunt ze ook apart serveren.

Een Reactie op “Savooiekool

  1. Pingback: Deze week van het land | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s