Vegetarische ballen en burgers

Ok, je wilt best wel minder vlees eten en je gehaktbal vervangen door iets anders, maar wat? Ei of kaas kan natuurlijk maar je wilt wel eens wat anders en tofoe gaat nog te ver. Gelukkig liggen de schappen van de supermarkt tegenwoordig vol met vleesvervangers. Prima hoor, voor de variatie. Maarre, als je zelf je gehaktballen draait, kun je ook je eigen vegaballen maken, toch? Veel goedkoper en je weet gelijk wat er in zit.

Als basis gebruik je bijvoorbeeld gare peulvruchten (bonen, erwten of linzen) deze bevatten net als vlees veel eiwit, ijzer en vitamine B (zie ook Ode aan de boon) en je had natuurlijk net een grote pan bonen gekookt of gebruikt een potje.

  • Stamp of prak de gare peulvruchten fijn

Net als bij gehaktballen voeg je vervolgens broodkruim of beschuit toe voor de stevigheid (restje rijst of havervlokken – ik gebruik muesli- kan ook)  en een ei om te binden. Tenslotte de smaakmakers: gefruit uitje, kruiden, peper en zout.

  • Meng alles goed door elkaar tot een egale massa. Vorm met je handen ballen (kleine balletjes of burgers zijn eerder gaar) rol de ballen door bloem en zet in de koelkast om op te stijven (ong. 20-30 minuten).
  • Bak de ballen of schijven in de olie aan beide kanten bruin.

Nou, dat klinkt allemaal reuze eenvoudig. Nu zijn bonen niet hetzelfde als gehakt en het vergt wat oefening om niet weer te blijven zitten met uit elkaar gevallen bonen ballen (been there, done that) dus hier wat tips:

  • Verhouding is ongeveer 250 gram (gare) bonen-50 gram brood en 1 ei maar varieer gerust totdat je een stevige consistentie hebt. Voeg wat meer brood of bloem toe als de massa te slap is om ballen te vormen en wat olie als het te droog is.
  • Rol de ballen door de bloem en laat ze opstijven voor het bakken
  • Gebruik bij het bakken niet teveel olie anders verliezen ze stevigheid
  • Wees niet zuinig met kruiden, bonen kunnen wel een beetje pit gebruiken. Gebruik ook wat citroensap of appeldiksap om de smaken op te halen.
  • Voor iets meer ‘bite’ kun je fijngeraspte wortel door het mengsel doen
Advertenties

3 Reacties op “Vegetarische ballen en burgers

  1. Super. Pracktisch, toepasbaar en lekker. Dank je wel weer (K)eetmee!

  2. Pingback: Betaalbaar bio | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s