Vleesvervangers: de vegetarische slager

Twee experimenten met vleesvervangers dit weekend: eentje met seitan en een met ‘vlees’ van de vegetarische slager. Op zoek naar seitan in de natuurvoedingswinkel kwam ik langs het koelingsvak met producten van de vegetarische slager. De vegetarische slager bestaat al zo’n twee jaar en maakt plantaardige vleesvervangers die een goede imitatie zijn van echt vlees. De producten zijn gemaakt van lupine en soja. Lupine kennen we wel uit de siertuin; een plant met prachtige decoratieve bloemen waar boontjes uit groeien. De boontjes zijn eitwitrijk en vezelrijk en vormen de basis voor vegetarisch gehakt, kipspiesjes, tonijn en zelfs kroketten en bitterballen.

Onlangs kwam de vegetarische slager weer in het nieuws: de producten zouden zodanig op vlees lijken dat er verwarring zou kunnen ontstaan bij de consument. De vegetarische slager reageerde erop door dit grappige filmpje en paste de naamgeving van de producten aan: vegetarische gehakt ligt nu als gehackt in de winkel.

Normaal loop ik met een grote boog om vleesvervangers heen. Waarom zou je een in-elkaar-geknutseld imitatieproduct nemen terwijl je heel goed zonder kunt, bovendien zijn de meeste vleesvervangers niet te eten. Maar goed, misschien is dit wat te kort door de bocht, tenslotte zijn zelfgemaakte vegaburgers ook in elkaar geknutseld. Tijd voor de smaaktest!

Ik kocht lupine shoarma, 100% plantaardig met het logo van de vegetarische slager eronder. Nou, hier kan absoluut geen misverstand over bestaan. Ook het etiket is helder, geen rare toevoegingen.

Ik roerbakte de stukjes in de wok en bakte ui, knoflook en kastanje champignons mee. Daarna in repen gesneden savooiekool en paksoi en wat (gegaarde) volkoren rijst even meebakken voor een goed gevulde ‘nasi’. De stukjes waren al goed gekruid dus ik hoefde er niet veel aan toe te voegen.

Het resultaat? De stukjes hadden wat knapperiger gebakken mogen worden, nu leken ze qua structuur op de champignons. Maar verder, goede beet en heel goed te eten. Een mooi alternatief zou ik zeggen. (nee, ik ontvang geen commissie!)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.