Zelf seitan maken

seitan_spongy_1000Seitan komt uit de Japanse keuken en is een vleesvervanger op basis van tarwe-eiwit. Seitan wordt gemaakt van tarwemeel en water:  door het deeg steeds uit te spoelen blijft het tarwe eiwit -de gluten- achter. Deze gluten wordt in water of (vegetarische) bouillon gekookt tot een product met een sponzige structuur en een hartige smaak.

Ik leerde seitan voor het eerst kennen tijdens een kook workshop: een kliederig karwei herinner ik me – en dat is het ook- maar met een verrassend resultaat. Erg bevredigend voor de zondagmiddag.

  • Maak in een grote kom een deeg van tarwemeel en zoveel water dat je een deeg kunt vormen die niet meer aan je handen plakt. (ik had een pond meel en daar hield ik ong. 150 gram seitan aan over)
  • 10-15 min. flink kneden tot je een elastische bal hebt (of gebruik de keukenmachine). Zet de deegbal onder water en laat een kwartier rusten;
  • Nu ga je onder water verder met kneden: het weekwater wordt wit (dat is het zetmeel dat oplost) en de bal begint uit elkaar te vallen. De gluten komen vrij (dat zijn witte, draadachtige deeltjes)
  • Gooi nu het weekwater door een zeef (vang het water eventueel op), seitande gluten blijven in de zeef achter. Deze kun je verder kneden totdat aan elkaar gaat kleven tot een sponsachtige bal. Blijf verder kneden onder stromend water totdat je alle vezels en zetmeel eruit hebt gespoeld;
  • Vorm van de gluten een ‘broodje’ en snij deze in stukken
  • Kook deze gluten stukjes nu in een hartige bouillon, gemaakt van water met soja saus (of tamari), stuk verse, geraspte gember en eventueel een stuk kombu.

Voila, je seitan is nu klaar om verwerkt te worden. Ik bakte bijvoorbeeld de seitan stukjes met flink wat uien en knoflook en maakte er met het weekwater (met zetmeel en vezels) en de sojamarinade een heerlijke vegetarische hachee van. Lekker met rode kool en appeltjes!

Behalve voor saus kun je het weekwater ook uitstekend gebruiken als basis voor soep. Zo maak je toch nog gebruik van het zetmeel en de vezels die je anders door de gootsteen spoelt.

3 Reacties op “Zelf seitan maken

  1. Toevallig vanochtend met iemand over gesproken, dat het jammer is om het zetmeel met water weg te gooien, jij hebt de oplossing, mooi !

  2. Irma had het er met mij over. Begrijp ik dat je de deegbal niet onder stromend water houdt voor het wegspoelen van de zetmeel?? Ik ben benieuwd wat er gebeurt als je het water met de zetmeel met bouillon aan de kook brengt. Zetmeel bindt toch??

    • Jawel, je spoelt de deegbal helemaal uit onder stromend water. Maar het eerste weekwater vang je op en hou je apart om saus of soep van te maken. Dat is een andere bouillon dan waarin je uiteindelijk de seitan in kookt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s