Knolselderij gratin

knolselderij-large

Knolselderij is de stevige knol van de selderijplant. De knol groeit voor een deel onder de grond en wijkt daarin af van zijn familieleden: de bladselderij en bleekselderij. De knol is bruingeel van kleur, het vruchtvlees is lichter en heeft een milde, kruidige smaak. Vooral de knol is belangrijk voor de teelt, maar je kunt ook de bladeren eten, bijvoorbeeld in de soep.

Knolselderij kennen we allemaal wel als ingrediënt voor erwtensoep. Maar wat als je nog een deel van de knol overhebt? Dan eet je hem gewoon als groente. Je kunt knolselderij eten in plaats van of in combinatie met aardappel al moet je wel rekening houden met de specifieke smaak. Ik maak ‘m klaar als gratin/lasagne:

  • Schil de knolselderij en snij  in schijfjes, kook even in water, zout en een scheutje citroensap (om verkleuring tegen te gaan);
  • Verwarm oven voor op 190 graden
  • Maak een kaassaus: smelt 25 gram boter en fruit zachtjes een uitje totdat het zacht is; voeg beetje bij beetje ong. 25 gram bloem toe terwijl je flink roert, je krijgt nu een wat slappe deegbal. Laat dit gaar worden zonder dat de bloem te donker wordt. Voeg dan in 1 x  een flinke scheut (warm gemaakte) melk toe en roer flink (haal even van het vuur), roer glad en voeg dan langzaam de rest van de melk toe (in totaal ongeveer 3dl) nu roer je ong 30 gram geraspte kaas erdoor totdat het smelt/ Je hebt nu een dikke (dek)saus. Maak op smaak met citroensap, zout/peper en nootmuskaat.
  • Leg de plakken knolselderij in een ovenschaaltje en giet de kaassaus erover*
  • Zet in de oven / gril totdat de kaassaus bruin verkleurt is (15-20 min)

*Als je de knolselderij afwisselt met tomatensaus en andere groenten (bv broccoli) dan heb je een vegetarische lasagne.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s