Smakelijk 2013

groenten leesbordLijstjes, heerlijk, ik ben er dol op. Dus, eat your heart out met deze kooktips om je eten net wat makkelijker en lekkerder klaar te maken, in willekeurige volgorde en absoluut incompleet. Wat zijn jouw tips?

  • Noten, zaden en harde kruiden winnen enorm aan smaak als je ze roostert in een droge pan
  • Idem voor pompoen, wortels en knollen. Deze rooster je het best in een hete oven, ingesmeerd met olie en kruiden;
  • Stoom je groenten in een (passend) vergiet boven een pan met een laagje water. De groenten bewaren beter hun kleur, stevigheid en verliezen minder voedingsstoffen;
  • Warm de melk voor aardappelpuree of stamppot even op dan koelt de massa niet zo af;
  • Verse kruiden maken verschil. Zet een paar plantjes in je vensterbank of in de tuin (vlakbij de keukendeur);
  • Niet alleen munt maar ook citroenmelisse, vrouwenmantel, braamblad zijn heerlijk om (tuin)thee van te trekken;
  • Was groenten (zoals prei) met veel grond in ruim water, de grond zakt naar beneden en de groenten blijft drijven. Kroppen zoals andijvie of sla kun je op de kop in een emmer water zetten;
  • Bewaar je (gewassen) groenteafval en trek er bouillon van
  • Voeg een stukje kombu (zeewier) toe bij het trekken van bouillon, sauzen of het koken van peulvruchten en granen. Geeft niet alleen een hartige smaak maar levert ook nog eens heel veel mineralen en verkort de kooktijd;
  • Peulvruchten en granen kun je na het weken even koken en dan ingepakt wegzetten (hooikist methode) zodat ze verder garen;
  • Scheutje melk in kookwater houdt groenten als bloemkool en schorseneren mooi wit;
  • Zuur vertraagd het gaar worden. Voeg de appeltjes aan de rode kool daarom pas op het laatst toe en kook de zuurkool apart ipv met aardappels;
  • Genieten van eten bevordert het plezier en de spijsvertering!

Smakelijk 2013!

Advertenties

Een Reactie op “Smakelijk 2013

  1. Leuk! Toch weer wat nieuws gelezen. Vrouwenmantel om thee van te trekken bijvoorbeeld. Wist ik niet en heb ik in de tuin staan. En kombu gebruiken voor bouillon etc. vind ik ook een leuke. Ga ze zeker proberen. Dank, fijne jaarwisseling en een gezond 2013!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s