Zuurkool

zuurkool-largeWat een magisch product is zo’n zakje zuurkool toch. Het begint als ordinaire witte kool, wordt gesneden, gestampt, gepekeld en in een pot gestopt, vervolgens in een hoek van de kelder gedumpt. Om dan een paar weken later als volledig ander product weer tevoorschijn te komen. Zetmeel en suiker zijn door gisten omgezet in melkzuurbacteriën. Hierdoor smaakt de kool niet alleen anders, het is lang houdbaar maar vooral beter verteerbaar geworden. Zuurkool bevat, in tegenstelling tot andere conserven, heel veel vitamine B en C en de melkzuurbacteriën die erg goed zijn voor onze darmflora. De witte kool is na bewerking dus veel beter geworden dan ervoor.

Het beste kun je zuurkool rauw eten, dan blijft de vitamine C en verteerbaarheid het beste bewaard. Vind je de zure smaak te heftig voeg dan liever wat zoetstof toe (zoals honing bij salade of zoete witte wijn bij zuurkool stampot). Ga niet de zuurkool onder de kraan afspoelen, dan spoel je alle vitamines weg!

Een lekker en simpele zuurkool salade maak je met appel, walnoten en rozijnen en een dressing van (beetje) olie, mosterd en honing.

Maak je liever zuurkool stamppot? Kook dan de zuurkool en de aardappels apart. Door het zuur duurt het anders heel lang voordat de aardappels gaar worden.

Een Reactie op “Zuurkool

  1. Pingback: Zelf zuurkool maken | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s