Brood 2.0: zuurdesembrood bakken

zuurdesem broodEen week lang heeft een potje met meel en water staan te borrelen in mijn keuken. Na elke dag kijken, roeren en af en toe meel en water toevoegen zou het nu zover moeten zijn dat ik brood kan bakken van de starter. Veel vertrouwen heb ik er niet in: gedurende de week zijn er wel bubbels ontstaan en het mengsel ruikt licht zurig maar erg veel is het niet in volume toegenomen. Het startdeeg schijnt pas na verloop van tijd in kracht toe te nemen. We gaan het zien. Er is in ieder geval geen vies laagje ontstaat. Als het erg hard bubbelt of schuimt en vies ruikt, dan heb je een bacterie gevangen en moet je opnieuw beginnen.

Na een week voeren en roeren heb ik ongeveer 130 gram startdeeg. En nu begint het gelazer al, want hoeveel heb je nodig om een brood te bakken? Ik vind heel veel verschillende verhoudingen: van 100 gram desem op 500 gram meel (1:5) tot zelfs 150 gram desem op 450 gram meel (1:3). Ik besluit mijn volledige 130 gram desem in te zetten op 500 gram (tarwe)meel. Daarbij ong. 7 gram zout (1 – 2 theelepels) en 300 ml water.

 • Meng meel en zout, dan het zuurdesem erbij en scheutje voor scheutje lauwwarm water. Door elkaar mengen tot een samenhangende bal. Het deeg moet niet aan je handen plakken (voeg anders wat meel toe of water als het te droog is). Kneed tot een soepel deeg.
 • (hou een klein beetje deeg achter als je al je desem erin hebt gedaan: dit is je start voor je volgende)
 • Laat het deeg in een kom op een warme tochtvrije plek tenminste  1-2 uur rijzen.
 • Leg het deeg, na het nog een keer kort te hebben gekneed, in een bakblik en laat het afgedekt nog eens 2 – 5 uur rijzen.
 • (als je met je vinger in het deeg prikt en het langzaam terugveert is het deeg goed)
 • Bak in een voorverwarmde oven eerst 35 minuten op 220 C en dan tenslotte de laatste 10 minuten op 190 C

Eerlijk gezegd had ik het brood al afgeschreven: nauwelijks gerezen en geen uitgesproken zurige desem lucht, dat zal wel een harde klont geworden zijn. Groot is de verrassing dat het brood erg goed smaakt en de stuktuur prima! Dit smaakt naar meer. Zelfs bij het ‘testpanel’ dat helemaal niet houdt van zuurdesembrood.

Later aanvulling: zet een plat vuurvast schaaltje met 1 cm water in de oven bij het voorverwarmen. De ontstane stoom bevordert het rijzen tijdens het bakken.

Ondertussen staat de nieuwe lading desem al weer te pruttelen. Over 3-4 dagen is deze bruikbaar maar wil je pas later brood bakken dan zet je het gewoon tot gebruik in de koelkast.

Advertenties

Een Reactie op “Brood 2.0: zuurdesembrood bakken

 1. Blijf je wel rapporteren svp???erg leuk initiatief dit!!!
  Beste groet,
  Antoine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.