Betaalbaar bio

105_105_1-20111026_bb_kaart_prei-copyIk weet niet hoe het met jullie is maar ik schrik nog weleens van de prijzen als ik bewust boodschappen doe. Op de site van bio-budget (en hier natuurlijk) zijn heel wat tips en recepten te vinden om het allemaal een beetje leuk betaalbaar te houden. Ik zet de tips even op een rijtje:

  • Minder vlees eten  doe je vanzelf als je overstapt op bio. Maar ook als geld geen bezwaar is kan het geen kwaad om af en toe het vlees te laten staan. Beter voor het milieu, dierenwelzijn en je eigen gezondheid. Het is niet nodig om dure vleesvervangers te gebruiken: zet wat vaker peulvruchten op het menu of maak je vleesvervanger zelf.
  • Zelf maken is vaak goedkoper – je betaalt niet voor onnodige vulling als conserverings-middel, transportkosten, zout en allerlei E-nummers – en is natuurlijk veel lekkerder. Op de  site van Puur Gezond vind je zelfmaak recepten voor veelgebruikte kant en klaar producten.
  • Tijd: zelf maken hoeft niet altijd veel werktijd te kosten. In veel geval is er vooral sprake van wachttijd voor het rijzen van brooddeeg, het weken van peulvruchten of het zelf kweken van kruiden of kiemen. De kwaliteit is wel vele malen beter.
  • Eet het seizoen: Hiermee ‘bespaar’ je niet alleen op transport- en productiekosten maar je verdient aan smaak. En zeg nu zelf, een aardbei in de zomer smaakt echt veel beter dan in de winter, zeker als ie uit eigen tuin komt. Kijk hier voor de groenten- en fruit kalender van Milieucentraal.
  • Into the wild. Echt het allerleukste en goedkoopste is wel je maaltje uit de natuur bijeen te scharrelen. En dan heb ik het niet alleen over bramen, appels of kastanjes (zie de wildplukwijzer) maar ook over wilde kruiden en planten die we vaak als onkruid beschouwen. Het hele jaar valt er van alles te oogsten in de natuur maar vanaf maart barst het echt goed los. De komende tijd zal ik hier wat vaker aandacht aan besteden. Te beginnen met hier.

Een Reactie op “Betaalbaar bio

  1. En wat dacht je van wilde paddestoelen, als de hanekam, parasolzwam en het zeer gewilde eekhoorntjesbrood. Delikaat en aromatisch, en heerlijk in soepen en sauzen (hanekam en eekhoorntjesbrood) en – gepaneerd als schnitzel – te bakken (parasolzwam). In Nederland laten wij hun staan, terwijl in de ons omringende landen het gewoon is vroeg het bos in te gaan om ze te plukken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s