Ik verkeer in de gelukkige omstandigheid om regelmatig te mogen verblijven op de Kraaybeekerhof voor mijn opleiding tot natuurvoedingskundige. Naast de inspirerende lessen kijk ik altijd weer uit naar de lunches. Een uur is veel te kort om al het heerlijks te proeven. De koks worden altijd overstelpt door het kritische publiek met vragen over de gerechten en wat erin zit. Helaas geven ze niet altijd hun geheimen prijs dus soms is het een beetje gokken met het recept. Zo ook met deze uiensaus. Ze serveerden deze als vulling met kleine blokjes pastinaak in een flensje. Appel in plaats van pastinaak kan ook heel goed.
- smoor een grote ui langzaam in ongeveer 1/2 eetlepel boter totdat de ui glazig is
- roer er een theelepel kerrie en 2 theelepels gemberwortel doorheen en giet er 1 dl pittige bouillon bij. laat het geheel tot moes koken
- snij ondertussen een appel of een pastinaak in heel fijne blokjes en laat dit de laatste 5 minuten meegaren in de saus
- klop van het vuur af 1 a 2 eetlepels koude boter stukje voor stukje door de saus, voeg 1/2 dl room toe en wat citroensap, appeldiksap of balsamico azijn erdoor (naar smaak)
- maak af met wat verse peterselie
Deze saus smaakt heel lekker bij vleesgerechten maar is vooral ook erg handig bij vegetarische gerechten waar je wel wat ‘jus’ bij wilt gebruiken zoals stamppot. Wat dacht je van een spruitenstampotje met cashewnoten en deze saus?
vanavond eten we gevulde pannekoeken. Ik ga beslist dit maken als een van de vullingen.