Hoe begin je een (mini) moestuin

Tufnell Park BalconyOwner: Mark Risdill-SmithThe Edible Balcony, 7/7/10De lente is begonnen en dat betekent de tuin in! Het tuinseizoen begon bij mij al vroeg dit jaar met het (voor)zaaien van pepers in februari . Voor de meeste gewassen begin je zo ongeveer in maart (nu dus!) Hoe ga je van start als beginnende kweker?

De allereerste en beste tip die ik kan geven: begin klein. Echt. Niks frustrerender als gelijk 100 m2 grond om te moeten spitten of om de hele zomer alleen sla te eten of 50 minitomatenplantjes te hebben omdat je gelijk het hele zakje in een keer in een te klein potje hebt gemikt. Niet te ambitieus dus. ‘Kweek je eigen succes’ (brrr) en dat kan ook in de vensterbank, in de achtertuin of op het balkon. Bedenk van te voren wat je graag zou willen (en wat je ongeveer kwijt kunt). In mijn achtertuin moet in ieder geval plek zijn voor veel kruiden, pluksla, tomaten, paprika en raapstelen.

Wat kun je deze maand doen?

kweekbakjeZaaien van tomaten en paprika. Tomaten en paprika zijn niet zo makkelijk te kweken, bleek. Gelukkig wist ik dat verleden jaar niet en had ik prachtige tomaten! Zaai in kleine potjes of gebruik bijvoorbeeld een (ongebleekt) eierdoosje en doe 1 a 2 zaadjes per gat. – straks kun je de plantjes dan met papier en al in de grotere pot zetten zonder de plantjes te beschadigen- Zet ze daarna in onder een plastic kap in de vensterbank. Het duurt even voordat je wat ziet verschijnen.

kiemtuinboonBoontjes en erwten zijn heel makkelijk op te kweken. Bedenk van te voren wel welk soort je kwijt kunt. Sommige varianten worden wel 2 meter hoog en moet je leiden langs stokken, anderen (bv een stamslaboon is meer een struikje van ong. 50 cm hoog.) Het is handig van te voren de boontjes en erwten even te laten kiemen. Leg ze op een nat  stukje keukendoek, als er een wit puntje uitkomt dan is het zaadje gekiemd. Je kunt de kiemen gelijk in een pot of de volle grond buiten zetten.

Radijsjes, rucola en raapstelen zaaien. Ook dit kan ter plekke  buiten gezaaid. Zaai niet te dik, meng de zaadjes anders met wat zand. Vraag je van te voren af of je al die radijsjes ook ga eten. Waarom zou je ze kweken als je het eigenlijk niet lekker vind.

Verder kun je zaaien: sjalotten, ajuinen, spinazie, komkommers, sla, wortels, pastinaken, prei, paprika, en aubergine. Als bescherming tegen de kou kun je boven het zaaibed een vliesdoek leggen. Je kunt ook even wachten en vanaf april kant en klare plantjes kopen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.