Gekarameliseerde witlof

witlof_en_wortelChicory noemen ze witlof in het Engels. Jazeker, witlof is de gekweekte variant van cichorei waarvan de wortels als surrogaatkoffie worden gebruikt. Als je de wortels inkuilt (bedekt met een laag aarde) lopen ze opnieuw uit en vormen dan de witlofstruikjes. Witlof is familie van andijvie en is enigszins bitter alhoewel de meeste bitterstoffen tegenwoordig eruit gekweekt zijn. Door de witlof te karameliseren raak je de bittere smaak helemaal kwijt.

Dit wordt ook wel Witlof à l’Ombise genoemd:

  • Smelt een klont boter in een braadpan en los er een lepel rietsuiker in op – voor een hartige variant kun je ook een scheut sojasaus of ketjap gebruiken-
  • Snijdt de witlof stronkjes doormidden en smoor ze met de gesneden kant naar beneden in de boter bruin (kijk uit voor aanbranden)gekarameliseerde witlof

Het volgende recept van Yotam Ottolenghi – de culi master- is te vinden ‘all over internet’ en gaat nog een stapje verder:

  • Maak een mengsel van broodkruim, geraspte Parmezaanse kaas, slagroom en versgemalen peper
  • Smeer een beetje van het mengsel op elk witlof stronkje, leg er een plakje Serrano ham op en strooi wat verse tijm erover
  • Ongeveer 15 minuten in een voorverwarmde oven 200 C.

De witlof is bedoeld als bijgerecht en na het eten snap ik ook waarom. Zelf vind ik de boter en suiker en kaas en slagroom en serranoham een beetje te veel van het goede op mijn (vrij kleine) stronkjes. De volgende keer zou ik in ieder geval de slagroom weglaten (en misschien ook wel de kaas) en alleen een krokant laagje van broodkruim met wat gehakte hazelnoten erover. Maar hè, wie ben ik om de master te verbeteren?

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s