Witte kool met notensaus

witte koolWitte kool eet ik eigenlijk vooral als zuurkool of verstopt in een roerbakschotel. De kool is neutraal van smaak en dus makkelijk te combineren maar als kooltje alleen is het wat saai. We pimpen ´m dus wat op met deze kerrie noten saus -wederom van de Groene Kookacademie-. Belachelijke eenvoudige saus om te maken trouwens. Tss, en dat voor zo’n dure opleiding!

De kool maak ik klaar volgens recept van Vreni de Jong van het kookboek ‘Gezond Lekker Eten’

  • Smoor een ui met karwij in wat olie of boter. Giet er wat bouillon bij en verwarm mee.
  • Snij of schaaf de kool in fijne repen en doe in een kookpan. Giet het ui/bouillon mengsel eroverheen en breng aan de kook.
  • Smoor de kool zachtjes in 20-40 min. gaar (bedruip af en toe wat het vocht)

Kook de kool niet langer dan nodig anders krijg je zo’n typische koollucht en is het slechter verteerbaar. Door het bewaren worden alle koolsoorten wat stugger en hebben ze een langere kooktijd nodig.

  • Hak ongeroosterde amandelen of cashewnoten fijn in een keukenmachine
  • Rooster ze op een laag vuur in een droge pan met een kerriepoeder en een mespuntje geelwortel
  • Doe het in een steelpannetje en voeg bouillon of melk toe tot de gewenste dikte (het recept geeft 150 g noten aan op 1 ½ dl vocht voor 4 à 5 personen > dan heb je een vrij dikke saus)
  • Laat dit nog 5 minuten op een laag vuur garen
  • Maak af met selderij (of andere groene kruiden) en zout

Giet de saus door de kool of geef het er apart naast (dan iets dunner maken). De saus is een topper in zal zijn eenvoud en maakt zelfs witte kool ‘zoet’.

Advertenties

Een Reactie op “Witte kool met notensaus

  1. Pingback: Wat aten zij? | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s