Captains dinner

IMG_0002De derde les bij de Groene Kookacademie ging over peulvruchten. Nu ben ik dol op peulvruchten en heb er al het een en ander over geschreven. Viel er nog we wat te leren dan? Jazeker. Vooral de veelheid aan gerechten die met peulvruchten te maken zijn. Deze zijn veelal buitenlands van aard (waar de peulvrucht vaak meer gewaardeerd wordt) zoals falafal balletjes, pannenkoekjes van kikkererwtenmeel, verschillende Indiase dahl gerechten en piccalilly! Nu is dat laatste uiteraard geen peulvrucht gerecht maar het smaakt er wel heel goed bij. Het vormt ook een onlosmakelijk onderdeel van de oer-Hollandse VOC dis: het captains’ dinner.

Je zou kunnen zeggen dat het captains dinner de Nederlandse rijsttafel is. Als basis kent het kapucijners, gebakken uien, vlees(waren) en allerlei tafelzuren. In de vegetarische Groene Kook variant gebruik je geroocaptains_dinner2kte tofu ipv spekblokjes. Verder zijn gebakken appels er erg lekker bij. De gebakken uien, appels en tofu (of spek) kun je apart serveren of door de gekookte kapucijners doen.

Serveer er volkoren rijst bij, een salade en tafelzuur als piccalilly, zilveruitjes, augurken of deze zoetzure prei/wortel schotel:

  • Snij wortel en prei in grove stukken en fruit even aan in de olie
  • Voeg rijstazijn (0.5 dl)* en gembersiroop (2 el) toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen * voor ong 1 prei en 1 winterwortel-

Recept voor piccalilly volgt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s