Emmer mayo

mayoEen van de dingen op mijn bucket list* – het maken van mayonaise- kon ik onlangs doorstrepen. Done! En tja zoals dat vaak gaat blijf je daarna achter met zowel een gevoel van lichte teleurstelling als triomf.

Lichte teleurstelling:  ‘is dit nu echt alles?’ en ‘wat moet ik nu de rest van mijn leven’ want het was echt ongelofelijk makkelijk. Gelukkig kan er van alles mis gaan dus eerst maar eens kijken of het de volgende keer weer gaat lukken.

Triomf: want het is gelukt en het is toch wel een magisch proces om die smurrie van eigeel met olie langzaam te zien veranderen in een mooie emulsie.

Mayonaise maak je van:

  • 2 eierdooiers, 1 tl mosterd, 1 tl (witte wijn) azijn, peper/zout
  • 250 ml olie
  • 2 tl citroensap.

Zorg er allereerst voor dat de ingrediënten op kamer temperatuur zijn. Doe de eidooiers in een kom (en zet de kom op een natte doek zodat deze stevig staat) en roer ze even los. Voeg de mosterd, azijn en peper/zout toe en roer een minuut door.

Begin dan met het toevoegen van de olie, eerst druppel voor druppel en voeg pas wat meer toe als het vorige opgenomen is.  Let op: het is een roersaus, je hoeft er geen lucht in te kloppen, blijf gestaag doorgaan en na ongeveer 2 minuten zie je het mengsel veranderen. Voeg de olie nu wat sneller toe in een dun straaltje en blijf roeren totdat alles opgenomen is. Grappig genoeg wordt de mayonaise op het laatst dikker als je er meer olie aan toevoegt. Tenslotte voeg je er wat citroensap aan toe en eventueel peper/zout.

NB 1 De snelle variant maak je met de staafmixer maar dat is voor een bucket uitdaging natuurlijk te gemakkelijk

NB 2 Zelfgemaakte mayonaise is heel anders dan de gekochte variant. De smaak is friszuur en niet zoet. In Nederland wordt er veel suiker toegevoegd aan de mayonaise, soms wel 5%.

* Bucket list– dingen die je gedaan moet hebben voor je doodgaat ofwel before you ‘kick the bucket’.

3 Reacties op “Emmer mayo

  1. Dat ‘moet’ k ook nog eens doen, de vegan-versie is me tenslotte ook één keer gelukt, daarna nooit meer, zo stupide
    groet

  2. Pingback: Pasta! | (K)eet mee

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s