Mais – haver soep

mais close-upAl eerder vertelde ik al dat je van mais kolven heel goed soep kunt trekken. Dus met de prachtige maisoogst was de keuze snel gemaakt. Deze keer een dikke maaltijdsoep met verschillende granen, zoals haver. Haver maakt de soep lekker zacht en smeuiig. Leuk om eens te proberen.

  • Zet de haver op met ruime hoeveelheid koude bouillon (zonder zout) en breng aan de kook*. Gebruik ongeveer 160 gram haver (of andere graansoort) per liter vocht voor een maaltijdsoep.
  • Ontdoe de maiskolf van de schutbladeren en haren en laat meetrekken met de bouillon. Let op: zachtjes koken niet borrelen. Na ong. 20 minuten haal je de mais uit de pan. Snij met een scherp mes de korrels eraf en hou apart. De kolven kunnen nog even terug in de pan.
  • Snij ondertussen groenten als zoete bataat, wortel, ui, boontjes, prei, (bleek)selderij in mooie blokjes en ringetjes.  Begin met de hardste groenten en voeg steeds toe aan de bouillon. Laat zachtjes doorkoken totdat de groenten beetgaar zijn. Haal de maiskolf uit de pan en voeg de maiskorrels toe.
  • Haal nu de pan van het vuur en doe een goed sluitende deksel erop. Pak de pan in een handdoek of zet in een warme oven zodat het graan de tijd heeft om goed te wellen en de smaken zicht kunnen mengen. Het mag gerust 1 1/2 uur tot 2 uur staan.
  • Als je de soep gaat eten warm je de pan langzaam op en breng de soep op smaak met zout, peper, verse kruiden, scheutje gembersiroop, kerrie en desgewenst wat kokosrasp.

* Volle granen zoals hele haverkorrels hebben tijd en aandacht nodig haverom goed te garen. Granen kook je niet maar worden met behulp van hitte en vocht ‘ontsloten’. Dit doe je door de graankorrel eerst te weken, dan zachtjes te koken en vervolgens te laten nawellen. Van belang is om het graan altijd koud op te zetten, geen zout of vet toe te voegen en niet teveel te roeren. In het gerecht hierboven wordt het graan niet geweekt vantevoren maar wel lang genoeg nageweld. Het is ook mogelijk de haver eerst te weken (4 uur) en het weekwater gebruiken om soep te koken.

Advertenties

Een Reactie op “Mais – haver soep

  1. Pingback: soepen-Mais – haver soep | | Restaurant De MeinRestaurant De Mein

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s