Spelt ‘risotto’ met pompoen

speltrisottoDe benedictijnse abdis Hildegard von Bingen schreef al in de 12e eeuw dat spelt alles bevat wat de mens nodig heeft om te leven: Spelt maakt deugdelijk bloed, geeft een rein gemoed en de gave van blijmoedigheid.

Nou, wat wil je nog meer. Je bent ff bezig maar dan heb je ook wat.

Spelt is tegenwoordig helemaal ‘in’. Soms ten onrechte omdat mensen spelt-graindenken dat het glutenvrij  is. Dat is niet het geval. Spelt is een oude tarwe soort  en is minder doorgekweekt dan bv tarwe waardoor het voor sommige mensen beter te verdragen is. Heb je echt een glutenallergie dan is het geen goede keuze. Spelt heeft minder bemesting nodig en is resistenter tegen ziekten dan andere granen. Daardoor is het ook heel geschikt voor biologische teelt.  Maar bovenal is spelt gewoon lekker en leuk om eens af te wisselen met volkoren rijst.

Je gebruikt ongeveer 75 gr spelt per persoon. Spelt heeft wel een lange weektijd (tenminste 3 uur) Gewoon ’s ochtends al in de week zetten, dan is de kooktijd nog maar een half uur.

  • Week en kook de spelt in de groentenbouillon (zonder zout);
  • Week een flinke hand shii-take in warm water;
  • Snipper een ui en fruit deze in (room)boter;
  • Was een halve kleine pompoen (ong. 400 gr) en snij deze doormidden, verwijder de pitten met een lepel. Snij de pompoen eerst in schijven en dan in kleine stukken. Doe de pompoen bij de uien en bak even mee;
  • Voeg de shii-take toe met een beetje van het weekwater;
  • Voeg de (gare) risotto toe, schep geraspte kaas (75-100gr) erdoor en maak op smaak met peper, zout en wat verkruimelde gedroogde salie (de risotto moet smeuig zijn, is het te droog voeg dan nog een klontje boter of room toe)
  • Garneer met walnoten, saliebaadjes en/of geschaafde kaas
  • Serveer met gestoofde snijbiet of ruccola

Aan tafel!

Advertenties

Een Reactie op “Spelt ‘risotto’ met pompoen

  1. Lijkt me lekker, ga ik eens proberen 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s