Olijfolie cake met rozemarijn en chocolade

2013-10-22 15.46.04Wie dit blog een beetje volgt weet dat ik geen ‘bak ster’ ben. Maar na de bakles vandaag bij de Groene Kookacademie gloort er nieuwe hoop aan de horizon. De les stond in het teken van verschillende deegsoorten zoals zandtaart, strudel en biscuit deeg en die zijn zeker do-able. Ik ben tenminste vastbesloten mij de basis beginselen eigen te maken. En jullie mogen daarvan meegenieten. Ik heb zelfs een nieuwe categorie aan gemaakt.

We beginnen met een simpel roerbeslag ofwel cake deeg maar wel met een twist. In plaats van boter gebruik je goede olijfolie. Verder zijn er nog wat spannende ingrediënten zoals rozemarijn en typische ‘natuurvoedingprodukten zoals oerzoet, gebuild meel en wijnsteenbakpoeder.

  • zeef boven een kom: 100 gr. volkorenmeel, 175 gr. gebuild meel, 175 gr. oerzoet; 1 volle el wijnsteen bakpoeder en 1 tl zout
  • klop in een andere kom 3 eieren los
  • roer hier 250 ml olijfolie (extra vierge); 2 volle el zure room (of crème fraîche); 125 m volle melk en 1 1/2 el heel fijn gehakte rozemarijn naaldjes doorheen
  • schep hier de droge mix gelijkmatige doorheen
  • voeg 250 gr. grofgehakte pure chocolade toe aan het beslag
  • giet het beslag in een met olie ingevette springvorm (20 cm doorsnee)
  • bak in een voorverwarmde oven (175 C) in 40-60 min gaar (test met een sateprikker of de cake gaar is.

Eet warm of op kamertemperatuur. Het smakelijk resultaat bewijst dat gebak en natuurvoeding wel degelijk samen gaan.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s