Pasta!

verse-pasta-maken_2En weer kan ik wat afvinken van mijn bucket list: na het brood en de mayo was het nu tijd om zelf pasta te maken. En hoe leuk is dat! Tuurlijk is het best arbeidsintensief maar absoluut de moeite waard.

Eerst maar eens de basis: het deeg. Deze maak je het liefst van harde tarwemeel (durum). Je kunt ook andere granen gebruiken of zelfs peulvruchten (bv kikkererwtenmeel). Om te voorkomen dat de pasta uit elkaar valt gebruik je dan tenminste nog 2/3 durummeel of 1/3 en ei. Het basisrecept is:

  • zeef 250 gr tarwe of durummeel en meng met 2 el olie, 1 ei, snufje zout en 50-80 ml water
  • kneed ong. 5 min totdat je een soepel elastisch deeg hebt (voeg water/olie toe als het te droog of meel als het te plakkerig is)
  • dek het deeg af met plastic folie en laat tenminste 30 minuten rusten (langer mag ook)

Is het deeg klaar dan kun je er van alles mee maken. Voor kleine hoeveelheden heb geen pastamachine nodig. Je kunt het deeg dun uitrollen en bijvoorbeeld in linten snijden als tagliatelle. Maar erg leuk is het om toch eens een pasta machine te gebruiken. Er zijn genoeg mensen die nog zo’n machine in de kast hebben staan.  Je kunt het deeg heel dun uit rollen en met een special opzet stuk spaghetti maken.

De pasta kun je direct koken en eten of laten drogen. Dan is het zeker enkele weken houdbaar. 2014-01-24 22.49.23

IMG_0064

IMG_0065

 

Ik maakte deze reuze ravioli door eerst het deeg uit te rollen tot grote vellen.

  • Maak een vulling van fijngehakte, gebakken  kastanjechampignons gemengd met geitenkaas of gorgonzola.
  • Vervolgens leg je hoopjes vulling op het deeg bestrijk het deeg met water en plak er een tweede laag op. Met een vormpje steek je de ravioli uit. Zorg dat het deeg goed dichtgeplakt is en dat er geen lucht meer tussen zit.
  • Zet een grote pan met water op en laat daar voorzichtig de ravioli in zakken als het kookt. De ravioli zijn gaar als ze boven komen drijven.
  • Smelt intussen een beetje boter in een pannetje en doe er salieblaadjes bij. Laat de boter goudbruin worden en de salie knapperig. Leg de ravioli op een voorverwarmd bord en schenk de salieboter erover.

IMG_0069

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s