Zuurkoolschotel met boekweit

boekweitDit geinige driekantige korreltje is boekweit. Van oudsher hier bekend maar in de vergetelheid geraakt. Nu wint het weer aan populariteit omdat het van nature glutenvrij is. Van boekweitmeel worden oa russische pannenkoekjes (blini) gemaakt en Japanse soba noedels. In ons land wordt het ook wel gebruikt voor het maken van balkenbrij.

Gekookte hele boekweit korrels kun je bij de warme maaltijd eten zoals aardappelen, rijst, pasta of granen. Door de korrels eerst te roosteren krijg je een spannend, apart aroma. Dit kun je ook kant en klaar kopen onder de naam kasha. Boekweit is niet alleen erg lekker maar is ook rijk aan vitaminen en mineralen. De kooktijd van boekweit is maar 20 min. Wel moet je uitkijken dat de korrel niet te klef wordt. Een verrassend gerecht is deze combi met zuurkool: geen stevige stamppot maar veel luchtiger en een beetje nootachtig van smaak. (voor 4 pers.)

  • rooster 200gr boekweit in een koekenpan en kook vervolgens ong. 15 min in 400 ml groentenbouillon
  • fruit ui, knoflook en paprika in (olijf)olie met wat gemalen of gekneusde koriander-, mosterdzaad en komijn.
  • voeg 400gr grof gesneden zuurkool toe en stoof even mee met een lepel bouillon
  • meng met de gekookte boekweit en blokjes (komijn of fenegriek) kaas
  • doe alles in een ingevette ovenschaal, giet eventueel nog wat room over de schotel en/of besprenkel met geraspte kaas en sesamzaadjes
  • in de oven bij 180C graden in 30-45 minuten afbakken
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s