Pissaladière

pissaladiereVandaag maakte ik voor het eerst een Pissaladière. Een wat?? Dat is een Franse (uien)pizza werd mij verteld. Het traditionele recept is een soort brooddeeg als bodem bedekt met een laag gekarameliseerde uien, knoflook, olijven en ansjovis puree oftewel ‘pissalat’. Natuurlijk nodigt dit uit tot eindeloze variaties. De vegetarische variant die we vandaag maakte tijdens de kookles van de Kraaybeekerhof was met ui, prei en olijven (zonder pissalat dus). De truc is de uien heel lang te stoven, wel 40 minuten, zodat ze heel zoet worden. Dit is een lekker combi met het zout van de olijven (en ansjovis).

(genoeg voor een hele bakplaat):

  • maak een brooddeeg van: 500 g (biologische) bloem,1 zakje gedroogde gist (7 g), zout en 300 ml (lauw) water
  • laat het deeg ong 45 min. rusten
  • snij ong. 1 kilo uien in ringen en fruit deze in de olijfolie tot ze glazig zijn, doe dan eens scheutje water in de pan en een deksel erop. Laat de uien ong. 35-40 min stoven (check af en toe of het niet verbrand)
  • Voeg aan het eind wat zout en een scheutje honing toe
  • rol het deeg uit tot een vierkante lap en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat
  • verdeel het uienmengsel erover en garneer met plakjes zwarte olijven en ansjovis, strooi er wat tijm overheen
  • bak in een voorverwarmde oven op 2oo C in 25 minuten gaar

Frisse salade erbij, een glas rode wijn en je waant je zo in Frankrijk.

Bon appetit!

Advertenties

2 Reacties op “Pissaladière

  1. haha – ik heb dit gerecht vorige week ingeleverd bij de GKA voor onze buffetopdracht. Kreeg al complimenten dat ze dit zo’n leuk gerecht vonden – maar hij wordt meteen ingezet. Goed! En hij is idd erg lekker!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s