Rijstballetjes met spitskool en bonen

IMG_0001Ok, dit is een mooi receptje om je kliekjes rijst of nasi op te maken. Maar van zichzelf is het gerecht ook de moeite waard om speciaal rijst voor te koken. Gebruik in dat geval het liefst rondkorrelige rijst, dat plakt beter. De balletjes zijn erg lekker met spitskool en bonen. Een verrassend lekker en snel recept*.

Rijstballetjes

  • Meng de gekookte rijst met kruiden naar keuze: bv met koriander, gember en komijn; tijm/rozemarijn, oregano met een beetje chili poeder en tomaten puree of gebruik een kruidenmix zoals kerrie. Het mag best een beetje stevig gekruid.
  • Voeg er een eitje aan toe (ong.1 per 400 gram gare rijst) en kneed de massa even flink door
  • Vorm balletjes ter grootte van een forse walnoot, dat gaat het best met wat natte handen
  • Frituur totdat de balletjes bruin en krokant zijn:
    • test of de olie heet genoeg is door eerst een beetje te proberen, als het bruist is het heet genoeg
    • bak de balletjes niet allemaal tegelijk anders koelt de olie teveel af
    • probeer er eerst eentje en proef of het genoeg gekruid is

Spitskool met bonen:

  • was de spitskool en snij in dunne repen; roerbak snel in de wok met wat knoflook;
  • voeg wat gare bonen toe (bv canneloni) en laat even stoven;
  • maak op smaak met zout en verse citroenssap en rasp.

* Met dank aan http://www.bioaanhuis.nl

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s