(Anti-)Herfst dip

DSC01912De pompoenen ruimen het veld. En dat is maar goed ook want op het veld zouden ze maar wegrotten. Nu zijn ze overal goed verkrijgbaar en thuis prima te bewaren. Bij kamertemperatuur blijven ze goed tot het vroege voorjaar. Wel af en toe controleren of er geen plekjes aan komen. Pompoenen kun je o.a. verwerken in deze herfst-dip. Of liever gezegd anti-herfst dip want de prachtige oranje kleur is als zonlicht gevangen in een potje. Pompoen-hazelnoten-appelmoes Het leuke van dit recept is dat je er allerlei herfstproducten in kwijt kunt: naast de pompoenen ook de zelf geraapte hazelnoten en valappels.

  • De hazelnoten liggen al een paar weken te drogen. Om ze verder te verwerken moet je de schil eraf zien te krijgen wat wel even wat moeite kost.  Uiteindelijk bleek de hamer methode bij mij het makkelijkst. De grote exemplaren kun je tussen duim en wijsvinger vast houden en een tik geven, kleine exemplaren eerst in een theedoek doen zodat ze niet de hele keuken doorvliegen. Niet te hard slaan anders sla je de noot aan gort en ben je uren bezig om stukjes noot tussen de schaal uit te vissen. Leuk karweitje in de herfstvakantie!
  • Rooster de hazelnoten, gewoon in een koekenpan op het vuur. Hou goed in de gaten en beweeg de pan af en toe. Als de velletjes beginnen te knappen en er een heerlijke geur loskomt, zijn ze goed. Rol de iets afgekoeld noten tussen je handen om de velletjes eraf te vegen. Maal tenslotte de hazelnoten fijn.
  • De pompoen in stukjes snijden en met een (heel) klein bodempje water zacht worden op een laag vuur. (roosteren in de oven is nog beter maar ja dat duurt langer en kost weer meer energie). Pompoen pureren tot gladde (of chunky) moes.
  • De appel pureer ik met schil en al rauw om de frisse smaak te behouden.

Meng de bovenste drie ingrediënten door elkaar in de verhouding en consistentie die je zelf het lekkerst vindt. Maak op smaak met gembersiroop, (appel)diksap, beetje chilipoeder oid. Errug lekker als beleg op brood, als moes bij de hoofdmaaltijd, als dip bij de borrel, door de chocoladevla als toetje (jawel) nou ja verzin zelf maar.

2 Reacties op “(Anti-)Herfst dip

  1. Meid wat een werk maar als je er maar plezier in hebt hè? Ik heb het doorgestuurd aan mijn schone-dochter. Groetjes. Marry.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s