Koolraap ‘pastei’

koolraap

koolraap

De foodtrend voor 2015: we gaan weer ‘normaal’ en gezond eten. Exotische superfoods zijn uit en de ‘oude’ superfoods (lees broccoli en boerenkool) zijn hip en happening. Tja, als het chiazaad tegenwoordig gewoon in de bonus is dan moet je toch echt wat anders verzinnen. Fijn om te weten dat we dus helemaal bij de tijd zijn (als je maar lang genoeg wacht dan ben je vanzelf weer aan de beurt om hip te zijn).

knolraap

Enter de koolraap: een mooie Hollandse winterklassieker. De koolraap groeit onder de grond (itt tot andere kolen) maar is toch echt wat anders dan een knolraap (ook wel meiknolletje genoemd). Deze laatste smaakt wat radijzig terwijl de koolraap zoetig is. Dan heb je ook nog de koolrabi met die mooie uitsteeksels. Net als de knolraap is de koolrabi een lente-zomergroente. Beide kun je ook rauw eten.

De koolraap is  een echte wintergroente en eet je altijd gekookt, gesmoord of gebakken. Lekker in dikke frieten gesneden en met een kaassausje erbij! De zoete smaak van de koolraap smaakt heel goed met het vette van de kaas. In dit recept gebruiken we milde blauwaderkaas, alweer klassiek gecombineerd met peer en walnoot. Dit alles verpakt in een deegjasje.

Maak eerst het (korst)deegje:

  • Meng 200 gr bloem met een snufje zout. Snijd 75 gr koude, harde boter met twee messen in de bloem tot kleine stukjes ter grootte van een erwt. (of rasp de boter) Doe 25 gr. oude geraspte kaas erbij en een paar el koud water  Even met een vork mengen. Stort de inhoud van de kom op het aanrecht en vorm met bebloemde handen zonder te kneden een bal van het deeg. (stukjes boter mag nog zichtbaar blijven)
  • Rol in folie en leg tenminste 30 min in de koelkast

Voor de vulling:

  • Verwarm de oven voor op 200 C
  • Snij de koolraap in kleine blokjes, meng met een beetje olijfolie en karwij en verdeel over een bakplaat; bak in ong 20 min gaar
  • Snij ondertussen 100 gr. blauwader kaas en 1 peer in kleine blokjes, Doe er een handje gehakte walnoten bij, schep de koolraapblokjes erdoor
  • Maak goed op smaak met scheut gembersiroop, gemalen anijszaad, kaneel, beetje chili, nootmuskaat en peper/zout

Rol het deeg uit op een koud met bloem bestoven aanrecht, vouw een paar keer in drieën en rol weer uit (werk snel en zorg dat het deeg niet te warm wordt, dan gaat het plakken). Rol ten slotte uit tot een ovale lap, doe de vulling erin en rol op.

Of maak zo’n  prachtige pasteivorm:

pastei

Bestrijk met eigeel en bak in de oven in ong. 30 minuten goudbruin. Erg lekker met andijvie of witlof met sinaasappel/gemberdressing.

Advertenties

Een Reactie op “Koolraap ‘pastei’

  1. Hoi Cathy, ik ga zeker jouw koolraap “pastei” proberen, zou leuk zijn als je op Allehenz in de kombuis jouw kooksels zou promoten ! Groetjes van Son, voorheen Kluuntje.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s