Eten weggooien, ik toch niet?

index50 kg. Dat is de hoeveelheid voedsel dat er per persoon weggegooid wordt per jaar. Niet de horeca, supermarkten of de rest van de voedselketen, maar de consument is de grootste voedselverspiller.

Nou ja, wij niet natuurlijk. Wij zijn toch niet zo gek om €150,- per jaar in de kliko te storten? Wij laten ons toch niet verleiden om meer te kopen dan nodig (nu, 2 netten mandarijnen voor de prijs van 1!) en verwerken restjes netjes in een volgend gerecht? Althans, dat dacht ik. Totdat ik onlangs eens mijn koelkast en keukenkastjes aan een grondige inspectie onderwierp.

Holy moly, viel dat even vies tegen, wat ik daar tegenkwam: aangebroken blikje tomatenpuree, restje melk, paar uitgedroogde sneden brood, teruggelopen potje jam, paar rotte uien. Al die kleine beetjes bij elkaar tellen toch behoorlijk op. En wat zonde want het meeste was toch prima eetbaar, mits je het maar op tijd verwerkt.

Zo was daar een heel bakje gekookte rijst. Rijst staat met pasta en brood in de top 3 van de voedselverspilling. Reden? Meestal koken we er teveel van. Het is goedkoop dus als er wat overblijft, mikken we het weg. Jammer, want ik vond ook nog een kopje met losgeklopt ei erin (hoelang staat dit er al eigenlijk?), een aangesneden stuk witte kool waar al het leven uit was. Met de uien was dit toch het begin van een nasi geweest. Nu ging het richting vuilnisbak.

Voedselverspilling is niet alleen zonde van het eten, maar ook nog eens heel belastend voor het milieu. Voeding kost heel veel energie om te produceren, verpakken, vervoeren en te bereiden. Voedselresten van consumenten zijn moeilijk terug te winnen en verdwijnen dus uiteindelijk in de verbrandingsoven bij het restafval. Hergebruiken dus die kleine beetjes, zodat je ze niet hoeft weg te gooien.

Met een restje sushirijst (houdbaar tot november 2014, wat een onzin), een kontje kaas, uitje en wat champignons ben ik al een eind op weg naar risotto. Ok, nu de rijst afmeten. Een kopje per persoon is meer dan voldoende. Scheutje witte wijn erbij en de rest bij de maaltijd opdrinken. Want eten (en drinken) weggooien, dat doen we toch niet?

Kijk op kliekipedia voor tips tegen voedselverspilling.

Deze column is geplaatst op Puur Gezond.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s