(verse) Kapucijners

kapucijner peulAch, wat kun je toch gelukkig worden van de kleine dingen in het leven zoals daar zijn het doppen van kapucijners. Allereerst is daar die prachtige dieppaarse peul vol met groene wat bonkige erwten (want dat zijn het eigenlijk). Niks grauwe erwt of monnikspij- kleur waarnaar de naam verwijst. Kapucijners worden pas donkerder door het bewaren. De verse erwten zijn groen en sappig.

Dan het eten.  Raukapucijner peulw zijn de kapucijners niet lekker. Sowieso is aan te raden peulvruchten altijd voldoende te verhitten door de aanwezigheid van een aantal schadelijk stoffen die de spijsvertering verstoren. Even koken, 10-15 minuten is voldoende.

Voor 2 ons kapucijners heb je 500 – 700 gram peulen nodig. Dat is best veel (en kostbaar) als je niet de beschikking hebt over een grote moestuin en alles tegelijk oogst. Vaak hou je maar een handjevol over.

In mijn oogstaandeel van deze week zaten niet alleen kapucijners maar ook tuinbonen, peultjes, wortels, bloemkool. Leuk om deze te combineren in een lauwwarme salade:

  • Kook een graan (rijst, gierst, bulgur, couscous oid) in bouillon volgens de aangegeven tijd op de verpakking. Giet deze af (kookvocht opvangen!) en laat het graan in een afgesloten pan nawellen;
  • Maak ondertussen de groenten schoon en kook dit een voor een in het opgevangen kookvocht beetgaar;
  • Vis telkens de groenten uit de pan alvorens de volgende erin te doen en mik in een grote kom; doe het graan erbij en eventueel wat verse kruiden als munt of peterselie;
  • Maak een dressing,
    • bv met (gorgonzola/feta) kaas, (noten)olie en citroensap; of zure room, mayonaise, olie, azijn, zout , peper en meng deze door de salade
  • Drink de bouillon vooraf als appetizer terwijl de smaken goed in de salade kunnen trekken. Goed voor je vochtgehalte op een hete zomerdag.
  • Vergeet niet daarna van je salade te genieten!
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.