Borsjtsj – bietensoep

borsjtjsAlleen al voor de kleur zou je ‘m al maken: deze prachtige rode bietensoep. Borsjtsj, borsjt, borscht of borsh wordt veel gegeten in Slavische landen en kent waarschijnlijk nog meer variatie in bereiding dan in de spelling. Het hoofdingrediënt is altijd rode biet en verder wordt er meestal runderbouillon gebruikt (met of zonder vlees). Ik combineer een paar recepten van deVegetarier en maak de vegetarische variant.  Wat let je om je eigen versie te maken?

  • Trek een stevige bouillon van wat groenten(resten), in ieder geval WUPS (wortel, ui, prei, selderij); kombu; paddestoel en laurier en peperkorrels > of gebruik een bouillonblokje
  • Stoof blokjes biet, met een uitje, wat wortels en tomaat totdat de groenten een beetje zacht zijn. Je hebt iets nodig om de biet op te krikken. Ik voeg flink wat verse gember toe. Wat appel, citroensap, sinaasappelsap, komijn of koriander kan ook.
  • Doe er de bouillon bij zodat de groenten goed onderstaan. Kook wat aardappel mee om de soep te binden en laat lekker pruttelen totdat alles helemaal zacht is, maak dan fijn met de staafmixer. De soep blijft nog behoorlijk dik maar dat kun je natuurlijk helemaal zelf bepalen.
  • Proef of de soep goed op smaak is en voeg eventueel nog wat peper, zout of andere kruiden toe
  • Maak de soep af met:  blokjes gare biet, dot zure room, dille, fijngesneden augurken, hardgekookte ei etc.

Je kunt de soep ook koud eten. Verrassend lekker!

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s