Knolcapucien

Koken-met-knolcapucien-of-mashua-1-300x200Zo, dat is een pittig dingetje! Voorzichtig bijten we in het geinige knolletje dat oppertuinman Theo heeft meegebracht. De eerste hap gaat nog wel, lekker fris en knapperig maar dan slaat de hitte toe. Nog niet zo scherp als mierikswortel maar het komt een eind in de buurt.

Het lijkt een beetje op de Oost-Indische kers en dat is niet zo gek, de twee zijn namelijk verwant. De Latijnse naam van de knolcapucien is dan ook Tropaeolum tuberosum – de knolvormende Oost-Indische kers. Onlangs heb ik voor het eerst een rauw zaadje van de Oost-Indisch kers gegeten. Een natuurlijk antibioticum, werd mij verteld. En sindsdien snoepte ik er af en toe eentje van de plant totdat de eerste nachtvorst er een einde aan maakt. Van beide planten kun je ook het blad eten.

Leuk als pittig accent in een salade, dachten wij, maar de knolcapucien heeft meer in haar mars. Op de onvolprezen website van MergenMetz vind ik meer informatie. Het knolletje is uitstekend te bakken en raakt daarmee de pittige smaak wat kwijt. Ook prima geschikt als onderdeel in een wok- of stoofgerecht of soep. Zo wordt het in de Andes, waar de knol oorspronkelijk vandaan komt,  ook als groente gegeten. Maar goed ook want de plant heeft een overvloedige productie. De knolcapucien plant geeft een fikse oogst die tot vijf kilo kan oplopen en dat eet je niet zomaar weg als pittig accent in een salade.

knolcapucien-in-bloei-748

knolcapucien in bloei

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s