Perzisch pompoen met pistache

perzische pompoenQua moeilijkheid typeert Jamie (Oliver) dit gerecht als: voor de uitslover. Nou, dat slaat waarschijnlijk op het prachtige uiterlijk en de explosie aan smaken want zo moeilijk is het niet om te maken. Het gerecht ziet er echt ‘kerstig’ uit door de granaatappelpitjes en cranberries maar misstaat op geen enkele feesttafel. Leuk als je eens goed uit wil pakken met een vegetarische schotel die iedereen lekker vind. Hier gaan we….

We beginnen met de pompoen. – Squash, zegt Jamie, maar het is me nog steeds niet duidelijk wat het verschil is tussen squash en pumpkin. Ik gebruik een simpele middelgrote Hokkaido pompoen (zo’n oranje) en dat gaat prima.– Voor de gelegenheid schil ik de pompoen, dat hoeft normaal niet maar hij ligt al een paar maanden en we willen natuurlijk geen harde stukjes erin, en snij ‘m in mooie kleine stukjes van ong. 1 cm². Olijfolie, zout, peper erop en hup in de oven totdat ze zacht zijn (ff prikken, ong. 15-20 min).

Ondertussen fruit je op een klein vuur 1 gesnipperde rode ui en een flinke teen knoflook (of 2), – dit duurt zeker 10 minuten- Voeg er de volgende kruiden aan toe: 2 tl komijn; 2 tl koriander zaad (vers gemalen); beetje kurkuma (geelwortel) en kaneel en bak even mee -hmm dit begint al goed te ruiken-. Zet het mengsel even apart.

Blitz 2 ons pistachio noten -zonder dop uiteraard- tot een grof poeder (en/of combi met amandelen of andere noten).

Voeg bij elkaar in een grote kom: 100 gram gekookte zilvervliesrijst, 50 gram fijngehakte gedroogde abrikozen en 50 gram cranberries, rasp van 1 citroen, 200 gram gekookte, kleingemaakte kastanjes en eventueel een flinke bos verse koriander*. Erbij het uimengsel en de blokjes gare pompoen. Meng alles goed door elkaar en proef. Voeg eventueel nog wat kruiden toe, het geheel moet goed op smaak zijn! Voeg twee losgeklopte eieren toe en meng alles goed door elkaar.

Spreid uit in een ingevette taartvorm (diameter 24cm) of gelijk in een platte ovenschaal. Druk goed aan. 45-50 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 180 C.

Uit de oven: verdeel pitjes van 1 granaatappel en eventueel wat (feta) kaas over de bovenkant en serveer.

NB Het originele recept suggereert een zelfgemaakte tomatensaus erbij te serveren. Leek me een vreemde en onnodige toevoeging en was ook niet nodig.

* De verse koriander heb ik weggelaten want niet iedereen is fan van de uitgesproken smaak. Vwb de kastanjes, ook hier houdt niet iedereen van.  Dit kun je gerust wel toevoegen want het geeft veel volume en smaak maar is niet overheersend in het gerecht. Ik heb kastanjes gekocht in de Turkse winkel en zelf gekookt maar er zijn tegenwoordig ook in de supermarkt overal blikjes te koop met voorgekookte kastanjes .

 

Advertenties

2 Reacties op “Perzisch pompoen met pistache

  1. Lijkt me heerlijk, ben dol op pompoen en cranberries. Ga ik een keer maken. En squash = flespompoen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s