Voedsel Anders

1596995_250290415144454_930614606_o1

Afgelopen weekend was ik bij de Voedsel Anders conferentie in Wageningen. Een conferentie met en voor mensen die bouwen aan een duurzaam en eerlijk voedsel en landbouwsysteem. Een bonte mix van boeren, stadslandbouwers, vrijwilligers, permaculturisten, academici, studenten, kritische consumenten en activisten. Van onvermoeibare grijze pioniers die 40 jaar geleden al wisten dat de landbouw anders moest, tot toekomstboeren met blozende wangen die het al heel anders gaan doen.

Oh, je vraagt je af waarom het nodig is om te werken aan een ander voedsel- en landbouwsysteem?

Omdat:

  • er 2 miljard mensen ondervoed zijn en dat die vooral op het platteland wonen en voedsel produceren. Er tegelijkertijd 500 miljoen mensen aan obesitas lijden en circa een derde (!) van de voedselproductie wordt verspild?
  • Er in Nederland zes tot zeven boeren per dag (!) stoppen met hun bedrijf omdat ze gevangen tussen dure toeleveranciers, lage en onstabiele opbrengstprijzen, en ploeterend op land dat steeds minder voortbrengt,
  • Het platteland wordt overgenomen door een handvol agrarische ondernemers die met schaalvergroting en nieuwe technologie en zo min mogelijk arbeid, de toekomst tegemoet gaan.
  • De geïndustrialiseerde landbouw ongeveer een derde van de totale uitstoot van broeikasgassen veroorzaakt, wat leidt tot klimaatverandering. Bovendien het bodemleven en dus de bodemvruchtbaarheid door het langdurige gebruik van chemicaliën aangetast raakt en veel bodems uitgeput of juist overbemest zijn.

(Lees vooral het manifest van Voedsel Anders hier.)

De conferentie was verdeeld in 4 aandachtsgebieden:

Mijn aandacht ging vooral uit naar de korte ketens en stadslandbouw. Ik maakte kennis met het begrip voedsel hubs en coöperatieve samenleving. We brainstormde over wat er zou moeten gebeuren om 10% lokaal voedsel te produceren. 10% lokaal, dat is voor bijna 10.000 inwoners van de gemeente Deventer. Ook al zou de korte keten kaart, waar al die prachtige lokale bedrijven opstaan, compleet zijn dan nog denk dat we dat in deze gemeente bij lange na niet halen.

Werk aan de winkel dus, of niet? Of laten we zoiets basaal als ons dagelijks brood en pieper over aan de markt en grote coöperaties?

shake the hand

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s