Rabarber

imagesGoh, wat heerlijk euh ouderwets, zei mijn buurvrouw toen ik vroeg of ze wat rabarber wilde hebben. Ouderwets? Rabarber is toch geen vergeten groente? Maar kennelijk is dit ook weer zo’n voorbeeld van een groente die je vooral eet als je zelf een moestuin hebt. Want voor moestuinierders is rabarber ideaal: het is een van de weinig vaste planten in de moestuin. Eenmaal in de tuin heb je er geen omkijken meer naar en je kunt er van blijven plukken, althans tot ongeveer de langste dag. Daarna wordt de hoeveelheid oxaalzuur in de stengels te hoog en moet de plant weer op krachten komen voor het volgend jaar.

Je zou bijna denken dat rabarber fruit is omdat het vooral als zoet gerecht wordt gegeten:

  • heerlijke rabarbermoes maak je door de stelen in stukken van 2 cm te snijden en op te zetten met een beetje water. Als de stukken helemaal uit elkaar zijn gevallen is de moes klaar. Zoeten door je door een beetje suiker toe te voegen, rozijnen of een paar dadels. Lekker met vanillevla of met opgeklopte eiwit / slagroom
  • Rabarber is een goeie combinatie met aardbeien, bv in jam
  • rabarbertaart of -,crumble is ook een klassieker

maar hartig blijkt ook heel goed te kunnen:

  • roerbak prei beetgaat en voeg dan de rabarber toe, omscheppen met een paar lepels appelsap en even laten stoven (deksel op de pan) – let op dat de rabarber heel blijft- Roer vervolgens wat mosterd; schep ricotta (of kwark); wat honing en kappertjes erdoor. Breng op smaak met met wat verse peper.
  • En je schijnt heel goed kip te kunnen stoven in rabarber/ui mengsel maar dat heb ik zelf nooit geprobeerd. Ik kan me voorstellen dat het zure in de rabarber zorgt voor sappig gegaard vlees.

Een beetje raar, wel lekker!

rabarber-telen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s