(Plant) hartig taartje

Spinazie-2-S-D-698Is het mogelijk een hartig taartje te maken zonder gebruik van eieren, kaas en boter? En vooral zonder dat de taart uit elkaar gaat vallen? En dat het ook nog prima smaakt? Ja dus. In plaats van eieren gebruik je stevige tofu en voor de ‘kazigheid’ cashewnoten en/of edelgist. Als groenten kun je verse bladgroenten gebruiken zoals spinazie, andijvie, zevenblad of snijbiet (of diepvries spinazie).

Maar eerst die bodem.

  •  Ga je helemaal voor ‘scrap’ maak dan zelf een deegje van 150 gr bloem, 90 gram vet, snufje zout en (koud) water. Voor een vegan variant gebruik je geen boter maar bv een mix van kokosolie en olijfolie -Erg lekker om wat Provençaalse kruiden door het deeg te doen of de olie te gebruiken van de zongedroogde tomaten die we verderop in recept gebruiken- Meng het deegje tot een bal, en laat opstijven in de koelkast. (Je kunt ook een kant en klaar filodeegje gebruiken.)

We maken ondertussen de vulling:

  • Stoof de groenten (uitje, champignons, stukje paprika, gedroogde tomaatjes of wat je maar lekker vindt) met de bladgroenten. Maak op smaak met kruiden en peper/zout. Laat goed uitlekken en knijp de massa nog eens uit als het afgekoeld is.
  • Verbrokkel de tofu in een kom en meng er gemalen (ongezouten) cashewnoten door. Maak op smaak met edelgist of zout.
  • Meng vervolgens de groente- en tofu mix door elkaar.

* Ik gebruikte een heel blok tofu (400 gram) + ong 100 gram cashew noten op 400 gram spinazie + ongeveer 100 gram ‘restgroente’. (verhouding 1:1 dus) Dat was meer dan voldoende voor een taartje met diameter 24 cm en behoorlijk machtig. Een volgende keer gebruik ik minder tofu en meer groenten (bv 300 gram tofu/cashew mengsel op 600 gram groenten). Ben je bang dat het niet stevig genoeg is, doe dan wat gemalen lijnzaad door het mengsel als bindmiddel)

  • Rol het deegje uit en bekleed de bakvorm. Prik wat gaatjes in de bodem en bak ongeveer 10 minuten voor op 200 C.
  • Bestrooi de bodem met havervlokken of (rode) linzen om ervoor te zorgen dat de bodem niet alsnog te nat wordt. Stort dan de vulling erin en strijk glad.
  • Bak in de oven, ongeveer 45 minuten op 200 C.

spinazie tartje

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s