Low hanging fruit – akebia

akebia_quinata_klimbes_schijnaugurk_5Soms komt er zomaar iets in je schoot vallen. Dat was bij mij het geval met de vrucht van de Akebia quinata, ofwel schijnaugurk (klimbes of chocolate vine) genoemd. Jaren geleden aangeplant omdat het zo’n geinige klimmers is met mooie donkerrode bloemetjes al vroeg in het seizoen.

Na een jaar of 6 begonnen er vruchtjes aan te komen waar ik eerst niet al teveel aandacht aan besteedde. 20170911_101245Naarmate deze in aantal toenamen, werd ik toch nieuwsgierig. ‘Wel eetbaar maar niet erg lekker’, kwam ik overal tegen, maar dat blijkt vooral op de dikke buitenschil te slaan. Als de vrucht rijp is dan komt een geleiachtige vruchtmassa tevoorschijn met pitjes, een beetje als een granaatappel, en die is heerlijk! Ik pluk de vruchten als ze net open beginnen te barsten maar het vlies om het vruchtvlees nog intact is.

20170911_101420Ik lepel de vruchtjes gewoon uit. De zaadjes kun je met het vruchtvlees opeten. Smaakt heerlijk vanille- achtig en zoet! In de blender maak je de zaadjes kapot en dat smaakt bitter. Het schijnt dat de schil wel lekker is als je deze bakt, maar dat heb ik nog niet geprobeerd. Niet alles wat eetbaar is, hoef je te eten.

 

 

 

Advertenties

Een Reactie op “Low hanging fruit – akebia

  1. G Verschoor Blonk

    heerlijke vrucht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.