Quesadillas – bbq gerecht

   Ai, wat een gevaarlijke ontdekking deze Quesadillas: eigenlijk niks anders dan Mexicaanse kaastosti’s – en wie kan er weerstand bieden aan gesmolten kaas? Maar het is meer dan dat. De dunne, zachte tortilla’s zijn te vullen met allerlei heerlijkheden en daarmee geschikt te maken voor alle eters. Zeer geschikt dus voor de vegetariërs bij de buurtbbq maar ook voor de vleeseters niet te versmaden. Zelfs de veganisten komen aan hun trekken als je de kaas veganiseert. En, mocht het weer niet geschikt zijn voor de barbecue, dan gebruik je gewoon de grillpan op het fornuis. Dus, win win win!

Quesadilla, burrito, taco, enchilada of fajita, wat is het verschil?
De basis van al deze gerechten is de tortilla: het platte, ongerezen broodje, gemaakt van tarwe of mais, waar de vulling op of in gaat. Hoe dit precies gebeurt en met wat voor tortilla (tarwe of maïs) maakt het verschil tussen alle variaties*.

Quesadilla maak je van twee tortilla’s op elkaar of eentje dubbelgevouwen met tenminste kaas ertussen (Queso=kaas). Je koopt de tortilla kant en klaar of maakt ‘m zelf. Voor de vulling gebruiken we verder zwarte bonenpasta, salsa, zure room of yoghurt. Het bakken maakt dat de kaas smelt en van de vulling een smeuiig geheel maakt.

  • Zwarte bonenpasta: kun je ook kant en klaar kopen maar maak je net zo makkelijk zelf met zwarte bonen (blik is prima); gemalen koriander-, komijnzaad en cayennepeper, verse limoensap, zout.
  • Salsa: rode ui in dunne ringen (paar minuten marineren in witte wijnazijn), mengen met zoete rijpe tomaten, gele paprika en avocado in blokjes gesneden, milde verse rode chilipeper en veel verse koriander
  • ik gebruik vaak dikke yoghurt ipv zure room of sojayoghurt (ongezoet)
  • gebruik Cheddar of pittige Goudse kaas of veganistische cashewkaas
  • Jalapeñopepers op azijn of chipotle

Beleg de tortilla als op de foto en sla dubbel. Leg de gevulde tortilla rustig op de barbecue of in de grillpan. Keer na 2-3 minuten om en rooster totdat de tortilla mooie goudbruine streepjes heeft en gloeiende heet is.

Je kunt ook 2 tortilla op elkaar leggen met vulling ertussen en na het bakken in in punten snijden.

*Ander varianten:
Burritto: opgerolde tarwetortilla gevuld met tenminste bonen en verder alles wat je lekker vind;
– Taco: dubbelgevouwen maistortilla, (hier vaak de hard gebakken variant maar dat hoeft niet) en dan gevuld;
– Enchilada: maistortilla, meestal gevuld met kip, opgerold en dan overgoten met (tomaten)saus en kaas en dan in de oven;
– Fajita: Bij een fajita moet je zelf aan de slag. Alle onderdelen worden los geserveerd en aan tafel samengesteld tot een burritto of taco.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.