Basisrecept stamppot: rode biet

Alleen voor de kleur zou je deze al maken! Met een paar extra ingredienten en (kook)variaties maak je er ook qua smaak en structuur helemaal een feestje van op je bord.  Deze stamppot is gemaakt met aardappel/knolselderij puree, rode biet, rucola en walnoten. En geserveerd met een andijvie salade met sinaasappel/gember dressing. Lees hier de geheimen van de (thuis)kok!

Allereerst de basis voor stamppot:een heerlijke, wat kruimige aardappel! Gebruik als  variant voor de puree eens een andere groente. Bij rode biet smaakt knolselderij  heerlijk! Ook fijn voor de mensen met een koolhydraatarm dieet. Een combi van beide is het beste voor de structuur en smaak.

De rode biet. Je kunt m natuurlijk al gaar kopen in de winkel. Zit je wel weer met zo’n plastic verpakking. Zelf gekookt is de biet veel steviger en smaakvoller en zoveel moeite is dat niet. Kook (met schil en al!) in een pannetje met water en wrijf de schil er makkelijk af als deze gaar (en nog warm) is. Samen koken met de aardappels of knoldelderij is geen optie: het duurt zeker 45 – 60 minuten voordat ze gaar zijn en dan zijn je aardappels helemaal aan gort gekookt. Gekookte bieten kun je makkelijk nog een paar dagen bewaren in de koelkast, dus dat kun je ook vooraf doen. Roosteren in de oven kan ook, terwijl je deze bijvoorbeeld toch aan hebt staan voor een ovenschotel.
Of gebruik de biet rauw (zeker aan te raden bij zomerbietjes), rasp deze dan wel fijn ipv in blokjes te snijden.

In plaats van rookworst: een flinke hand walnoten door de stamppot (30-50 gram p.p) zorgt voor de benodigde voedingswaarde en een lekkere beet. Als alternatief kun je ook blokjes (geitenkaas) of zwarte bonen gebruiken.

Vet: Met een scheut volle melk (met roomkraag!) van de Melkbrouwerij heb je geen boter of olie meer nodig. Trouwens de walnoten leveren ook al goede vetten. Voor een magere en veganistische variant van de stamppot kun je de melk ook weglaten en eventueel groentenbouillon gebruiken als je meer vocht nodig hebt.

Consistentie: Met aardappels nooit een mixer gebruiken! Niet alleen is het geen stamppot meer :-), maar het zetmeel in de aardappel maakt de puree tot een soort vieze lijm. De puree stampen en dan roeren met een pollepel. Voeg zoveel melk of bouillon tot het een smeuiig geheel is. De knolselderij bevat geen zetmeel, wel veel water. Je hebt dus veel minder vocht erbij nodig. Stamp een deel van de rode biet met de puree fijn maar hou wat blokjes achter om er laten doorheen te scheppen. Heb je nog wat te kauwen. De walnoten geven ook een knapperige bite.

Extra smaak als tegenhanger voor de wat zoete ‘aardse’ biet krijg je al door het gebruik van knolselderij en de walnoot. Pit krijg je door een hand rucola op het laatste door de stamppot te scheppen. Een appel erdoorheen maakt het tenslotte af met een fris ‘zuurtje’. Erbij serveer ik een andijvie sla (bitter) met sinaasappel/gember dressing.

Een stamppot: “een traditioneel gerecht dat wordt bereid uit diverse onderdelen, meestal uit aardappelen en groenten”. De onderdelen van de stamppot worden in één pan in ruim water met zout goed gaar gekookt. Daarna wordt het water afgegoten en worden alle onderdelen door elkaar gestampt met een stamper, en af en toe geroerd. Naar smaak wordt zout, peper en eventueel boter of ander vet toegevoegd. Direct daarna wordt het gerecht geserveerd. Daarbij kan nog los vlees gegeven worden.                            bron: wikipedia

Een Reactie op “Basisrecept stamppot: rode biet

  1. Pingback: Rode Biet · plant-aardiger eten

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.