#meiplasticvrij 2 Refuse

20181021_164548Refuse – reduce – re-use – recycle (and rot volgens The Zero Waste chef. In that order, zegt ze er nog eens streng bij) Nu vind ik ‘rot’ ofwel composteren ook een vorm van recycling dus ik kan het bij het mantra van de big 4 houden.

Het eerste is dus vooral weigeren. Het blijkt wel dat het belangrijk is je daar goed op voor te bereiden en te wapenen. Voor je het weet heb je weer een plastic tasje te pakken. Zo kreeg ik de afgelopen week zo een plastic drankflesje in mijn handen gedrukt bij een hardloopwedstrijd, ff brood halen (in een plastic zak), mulch voor de tuin van iemand, in een afvalzak, inderdaad. En is het telkens weer de afweging in de supermarkt: biogroenten in plastic en ‘gangbaar’ onverpakt.

Gewapend met hervulbaar waterflesje stel ik mijn eerste plasticvrije klimaatdaad op het station. Geen thee, want de cup is wel hervulbaar maar het theezakje zit dan weer plastic. Ik wil een cookie! Alles bij de AH to go is verpakt, idem bij de Broodzaak. Bij de kiosk zijn de cookies nog niet verpakt. ‘Ik moet ‘m inpakken’, zegt de verkoper maar na flink aandringen krijg ik ‘m zo mee. Op een servet dat dan weer wel.

We beginnen met de quick wins:

  • onverpakt en onbewerkt eten kopen
  • wapenen met booschappen tassen, netjes, zakjes etc. Ik stop ze werkelijk overal in 20190430_073629voor het geval ik toch onverwacht boodschappen moet doen;
  • ook papieren zakken kunnen meerdere keren gebruikt worden;
  • plastic folie is niet nodig. ik heb een hele verzameling glazen potten die dienstdoen als opslag en vaak volstaat een schoteltje.
  • geen plastic flessen, tetrapakken of aluminiumblikken meer maar statiegeld verpakkingen
  • sommige schijnbaar plastic verpakkingen zijn composteerbaar. Niet in de plastic container doen. Op de composthoop werkt ook niet goed maar het kan in ieder geval in de gft bak.

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.