#meiplasticvrij 6 zelf (verse) kaas maken

‘Kaas kun je makkelijk zelf maken, hoor’, zei iemand toen ik klaagde dat mijn boodschappen bijna plastic vrij waren op de geiten kaasjes na. Het bleek inderdaad verrassend eenvoudig en lekker om zelf kaas te maken. Nou ja, verse kaas dan ofwel cottage cheese/hüttenkase (is hier ook een Nederlandse naam voor?) en natuurlijk geen geitenkaas want gewoon gemaakt van koemelk. Het recept kan niet eenvoudiger:

  • breng ongeveer 1 liter melk tegen de kook aan, haal van het vuur
  • voeg citroensap of azijn toe, ik gebruikte 3 volle eetlepels op een liter
  • roer ongeveer 1 minuut

Je ziet dat de melk gaat schiften: er ontstaan witte vlokken (wrongel) en een beetje groenachtig vocht (wei). Laat het geheel ongeveer 15 minuten staan, laat uitlekken door een (kaas)doek.

Om roomkaas te krijgen, zei het recept, moet je de wrongel goed uit laten lekken en uitpersen. Zelf vond ik het geen succes. De massa werd droog en korrelig en viel, ook na het persen, uit elkaar. Veel lekkerder om alleen het vocht er een beetje uit te laten lekken: dan krijg je heerlijke zachte, romige en kruimige kaas.

Is het nu cottage cheese, hüttenkase of ricotta? Cottage cheese en hüttenkase blijkt hetzelfde te zijn. Normaal is deze gemaakt van gestremde, magere melk (vandaar dat lijners er dol op zijn) Ik gebruik echter volle melk met een dikke roomlaag van de Melkbrouwerij. De consistentie (en wl het vetgehalte) lijkt meer op ricotta. Ricotta heet officieel geen kaas te zijn maar wordt gemaakt als bijproduct van de overgebleven wei bij het kaasmaken (ricotta=herkookt) Je maakt het echter op dezelfde, bovenstaande manier. Whatever. Het resultaat is een heerlijke volle, smeuiige consistentie. Veel beter dan de voorverpakte producten uit de supermarkt. Kijk daar word ik dan weer helemaal blij van, mijn plastic dieet levert een veel beter alternatief op.

Voor de fetakaas ga ik met mijn bakje naar de lokale Turkse winkel. Het is een beetje omrekenen maar ze maken er helemaal geen probleem van. Toch een kleine overwinning!

 

Advertentie

2 Reacties op “#meiplasticvrij 6 zelf (verse) kaas maken

  1. Pingback: Mini Quiches van Anouk · goede voeding op alle fronten

  2. Pingback: Tofu 'kaas' - broodbeleg · Meer planten, minder meuk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.