Mierikswortel pasta

mierikswortelpasta

‘Weersta de neiging om aan het potje te ruiken’. Ik had het nog ergens gelezen en mijn maatregelen genomen: handschoenen aan, deur open voor de ventilatie. En dan toch nog aan het potje ruiken… Afijn, laten we maar zeggen dat alle holtes weer lekker open zijn. Sterk spul, die mierikswortel.

Mierikswortel is familie van de kruisbloemigen/kolen (brassicaceae) net als mosterd en de Japanse wasabi. In de winkel kom je het nauwelijks tegen, behalve in een potje. Om het te verkrijgen moet je dus bij een tuinderij zijn of het zelf in je moestuin hebben staan, natuurlijk. Mijn goede tuinfee had haar hele veldje mierikswortel gerooid en aan mij gedoneerd. (ha, ha, denkt ze, want er hoeft maar een stukje achter te blijven voor een volgende plant) We gebruiken alleen de wortelstok, ontdaan van alle zijscheuten en haarwortels.

De wortel gebruik je rauw: in blokjes of geraspt. Niet koken dus, dan verliest het snel smaak. De meest simpele toespassing is geraspt in sauzen of soepen of gewoon door bijvoorbeeld aardappelpuree. Mierikswortel doet het traditioneel goed met de aardse smaak van rode biet. Na het raspen verliegt de smaak heel snel, dit ga je tegen door zuur toe te voegen zoals yoghurt of azijn (zie hieronder)

Ik gebruik de mierikswortel in een sausje van uitgelekte yoghurt (hangop) en (geklopte) slagroom (mayo kan ook), beetje peper/zout. De scherpe smaak van mierikswortel doet het goed met wat vet.

De wei (wat je overhoudt als je yoghurt uit laat lekken) bewaren. Die gebruik ik om de mierikswortel te fermenteren (dat is niet perse nodig maar versneld het fermentatie proces en geeft extra smaak:

  • 2 cup (= ongeveer 375 gram) grofgehakte mierikswortel mengen met 2 tl zeezout, 2 tl ongeraffineerde honing, 2 el appelazijn en 2 el wei.
  • Doe alles in een blender en pulseer tot er een gladde massa ontstaat (voeg evt nog wat water toe om het glad te maken. Je kunt er nog wat creme fraiche doorheen mengen, maar dat hoeft niet.
  • Schep in een glazen potje met schroefdeksel (ik vulde 2 klein jampotjes)
  • Laat 5-7 dagen fermenteren bij kamertemperatuur. Is zeker 3 maanden houdbaar

Tenslotte is mierikswortel, net als rammenas, ook zo’n pittige dingetje, heel goed tegen verkoudheid. Laat de rasp een nacht trekken in wat goede honing, de volgende dag de pulp eruit zeven en de honing gebruiken in bv thee.

4 Reacties op “Mierikswortel pasta

  1. Minimaal een week, hoe langer hoe sterker de smaak. Gebruik 2 % van het gewicht aan zout, stamp goed aan en dek af met een laagje azijn. Succes!

  2. Ik heb een mierikswortel gekregen en ga dit recept maar eens proberen, heel benieuwd! Nu eet ik vegan en wil ik de wei graag weglaten uit het receptje voor gefermenteerde mierikswortel.. Hoe lang denk je dat je hem dan moet laten staan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.