Duurzaam kerstdiner 2020

Vooraf
Caprese van rode biet
Hoofdgerechten
Pompoenrollade * Knolselderij puree * Geroosterde spruitjes * Linzenkaviaar * Stoofpeertjes
Nagerecht
Sinaasappeltaartje

Vooraf

Caprese van rode biet
Een caprese is normaal een zomerse salade met tomaat en basilicum, dit is de winterse variant voor een feestelijk kerst voorgerecht.

Ingrediënten
4 middelgrote of 8 kleine bieten, 2 sjalotten, citroensap, zeezout en peper, 2 el pompoenpitten, 1 el komijn, 2 bolletjes mozzarella (à 125 g) garnituur: 4 el dikke yoghurt, plukje veldsla per bordje.

Voorgerecht kerst: Caprese van biet

Bereidingswijze
Bieten: Verwarm de oven voor op 200˚C. Was de bietjes en laat de wortels en schil eraan zitten. Doe de bieten in een dichte ovenschaal of pan (die in de oven kan)*. Schuif in de oven en pof de bieten ongeveer 60 min. Check na een uur of ze gaar zijn, zo niet laat je ze nog even verder garen. Tijdsduur is afhankelijk van de grootte en soort bietje. Laat ze een beetje afkoelen en trek het velletje eraf.
Sjalotten: Snij de sjalotten in ringetjes, meng met het sap van 1 citroen (of gebruik een goede azijn), beetje zeezout en peper. Laat minstens 1 uur staan (het zuur zorgt ervoor dat de sjalot zacht wordt)
Pompoenpitten + komijn: Verhit een koekenpan en doe de pompoenpitten en komijn erin. Hou de pan in beweging om te voorkomen dat de pitten verbranden. Als de komijn begint de geuren en de pitten gaan ‘knappen’ is het goed.
*Gebruik liever een pan ipv aluminiumfolie om te poffen, de bieten koken kan ook.

Opmaak
Zet alle ingrediënten klaar. Was de veldsla en dep droog; snij de mozzarella in plakken; snij de biet in plakken. Pak een mooi bordje. Doe een lepel yoghurt op de bodem en spreid met de achterkant van de lepel uit over de bodem. Drapeer de biet en mozzarella op het bordje, schep de sjalot over de biet en daarover de pompoenpitten. Vul aan met de veldsla.

Hoofdgerechten

Pompoenrollade
Een vegetarisch ‘gebraad’ als klapstuk op de tafel. Bind de pompoen op met een echt keuken touw als een rollade en snij in stukken op tafel!

pompoen rollade
Kerst hoofdgerecht: pompoen rollade

Ingrediënten
1¼ kg fles-pompoen, 4 el milde olijfolie, 2 tenen knoflook, 200 g paddenstoelen mix, 2 tl tijm, 1 citroen (rasp en sap), 200 g spinazie (diepvries), 2 cm verse gember, ½ tl gemalen kaneel, ¼ tl gedroogde nootmuskaat.

Bereiding
Pompoen: Verwarm de oven voor op 200 °C. Halveer de pompoen in de lengte en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Besprenkel elk snijvlak met ¼ van de olie en leg met de snijkant naar beneden op een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster 20-25 min. in het midden van de oven tot het vruchtvlees zacht is. Schep het vruchtvlees met een lepel uit de pompoenschil, maar laat langs de rand 2 cm zitten.

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en pers de helft van de vrucht uit.

Vulling:
Paddenstoelen: Snijd de knoflook fijn en de paddenstoelen grof. Verhit olie in een hapjespan en bak de helft van de knoflook met de paddenstoelen en tijm 5 min. op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep uit de pan op een bord.

Spinazie: Verhit de rest van de olie in de hapjespan en roerbak de (ontdooide) spinazie met de rest van de knoflook 3 min. op hoog vuur. Neem van het vuur, schep in een zeef en druk het vocht eruit. Breng op smaak met 1 el citroensap, peper en eventueel zout.

Pompoen: Schil en rasp de gember en roer het pompoenvruchtvlees met het citroenrasp en de kaneel en nootmuskaat tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

Hoofdgerecht kerst: pompoen rollade doorsnee

Bekleed de binnenkant van de pompoen helften met de spinazie en duw goed aan. Verdeel de paddenstoelen en vervolgens de pompoenpuree erover en duw stevig aan. Leg de pompoen helften in de lengte naast elkaar en klap de snijkanten in een snelle beweging tegen elkaar aan. Bind vast met het keuken touw. Rooster de pompoen nog ca. 15 min. in de oven*. Neem uit de oven en laat 15 min. staan voordat je hem aansnijdt.
* Je kunt deze pompoenrollade 1 dag van tevoren maken, tot en met het vullen en dichtbinden. Verwarm hem dan voor het serveren wat langer in de oven (25 min.) en snijd hem direct aan, zonder hem te laten rusten.

Linzenkaviaar
Gebruik hiervoor Beluga linzen, deze zijn niet alleen prachtig diepzwart van kleur maar de linzen blijven ook heel bij het koken

Kerst bijgerecht: Linzenkaviaar

Ingrediënten
400 gr Beluga linzen, 1 rode ui, 100 gr cranberry’s, 4 el kappertjes, voor de vinaigrette: 6 el extra vierge olijfolie, 4 el appelazijn, 1 el agavesiroop, 1 el dijonmosterd, 2 tl zeezout, 2 tl peper, 3 tl ras al hanout (kruidenmengsel).


Voorbereiden
Linzen: Spoel de linzen af in een zeef. Doe ze in een pan en giet er koud water (of bouillon) bij tot ze ongeveer 5 cm onderstaan. Breng aan de kook en laat 15 tot 20 min zachtjes koken tot ze beetgaar zijn. Laat de linzen uitlekken en spoel ze heel even af met wat koud water, zodat ze niet verder garen en te zacht worden. Snipper intussen de ui
Vinaigrette: Doe alle ingrediënten voor de vinaigrette in een glazen potje. Draai het deksel op het potje en schud alles goed door elkaar.

Bereiden
Meng de nog warme linzen met de ui, cranberry’s, de kappertjes en de vinaigrette. Serveer als salade in een schaal.

Geroosterde spruitjes
Geroosterd smaken spruitjes heel intens, zacht en zoet. Heel wat anders dan gekookt.

Kerst bijgerecht: geroosterde spruiten

Ingredienten
500 gr spruitjes, 3 el olijfolie, 1 tl tijm, zout, peper.

Bereiding
Verwarm de heteluchtoven op 185 °C
Was de spruiten, snijd ze in plakken en doe in een kom. Hussel door elkaar met olie en zout. Leg een bakvel op de bakplaat en spreid de spruitjes erover uit tot 1 enkele laag (gebruik anders 2 platen). Rooster 10-15 min., hussel de spruiten door elkaar en rooster dan nog 5-10 min.
Let op: de spruiten moeten wel beginnen te kleuren, maar niet verbranden!

Knolselderij puree
Heerlijk smaakvol, koolhydraat arm alternatief voor aardappelpuree.

Kerst bijgerecht: Knolselderij puree

Ingrediënten
1 knolselderij – ca. 500 gram, 75 gr. boter of olijfolie, verse peper, zeezoutnootmuskaat.

Bereiding
Snij de knolselderij eerst middendoor en leg plat op een plank. Je kunt nu makkelijk rondom de schil er (dik) vanaf snijden. Of snij de knol eerst in plakken, haal rondom de schil eraf en snij dan in kleine blokjes. Kook de blokjes in circa 15-20 minuten zacht en gaar in een bodem water of bouillon. Giet af. Voeg 75 gr. boter of olijfolie, zout, peper en nootmuskaat toe en pureer. Proef, voeg eventueel wat meer kruiden en boter toe en pureer tot een zachte, romige crème.
* let op: knolselderij bevat weinig zetmeel en kun je prima met staafmixer of blender glad krijgen. Aardappels niet, dat wordt een soort behang plaksel dus alleen stampen en roeren.

Stoofpeertjes
Mogen natuurlijk niet ontbreken op de kerstdis! Deze peertjes zijn subtiel gekruid met verse gember en steranijs. Je kookt ze in licht zoete witte wijn (of witte druivensap)

Bijgerecht kerst: Stoofpeertjes

Ingrediënten
500 gr. stoofperen (of 8 kleine peertjes), 750 ml licht zoete witte wijn (of druivensap), 60 gr suikerverse gember, 3 steranijs.

Bereiding
Schil de peertjes en laat het steeltje zitten. Zet ondertussen een pannetje water (of wijn) op en laat de suiker erin oplossen. Voeg peertjes, stukken verse gember en steranijs toe. Laat minstens 1 uur zachtjes koken. Haal dan de peertjes uit de pan en laat het vocht nog ca. 30 minuten inkoken. Je kunt de peertjes zowel warm als koud serveren.

Nagerecht

Sinaasappeltaartje
met amandelmeel en mascarpone topping. De verrassing zijn de hele gepureerde sinaasappels erdoor.

sinaasappeltaart stukje
Nagerecht kerst: Sinaasappeltaartje

Ingrediënten
2 sinaasappels, 3 eieren, 180 gr rietsuiker, 1 el bakpoeder, 300 gr amandelmeel topping: ½ dl agavesiroop, 250 gr mascarpone, 2 limoenen.

Voorbereiding
Kook de sinaasappels in ruim water in 1 uur gaar, haal ze uit het water en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180 ºC Vet een taartvorm in met boter en bestrooi met amandelmeel. Klop de eieren met de suiker zeer schuimig. Haal de pitten uit de sinaasappels en pureer mèt schil glad. Meng voorzichtig, sinaasappelpuree, eieren, bakpoeder en amandelmeel. Doe dit in de taartvorm en bak gaar in 40 min.

Afwerking
Laat de taart afkoelen op een rooster. Was en rasp de schil van de limoenen, pers de limoenen uit. Maak een topping van agave siroop, mascarpone, limoensap en rasp. Bestrijk hiermee de taart.

Hele fijne en gezonde feestdagen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.