Gepofte zoete aardappel

bataatZoete aardappel, bataat of yam, allemaal verschillende namen voor deze grillige, grote knollen.

Van oorsprong komt de zoete aardappel uit Zuid-Amerika. De knollen kunnen rond of langwerpig zijn en zijn geel, paars of rose van kleur. De zoete aardappel is bekend van de Surinaamse keuken. De smaak lijkt een beetje op pompoen. Erg lekker in een stoofpotje, puree, als friet, gekookt of gepoft in de oven. Zelf vind ik de combinatie van gepofte zoete aardappel met een zoute vulling erg geslaagd. Hieronder een paar voorbeelden:

  • Was de aardappels en wikkel deze in aluminiumfolie. Pof in de oven op 225 C. (tijd is afhankelijk van de grootte en de soort knol, ong. 60-75 minuten)
  • Vouw de folie weg en snij de aardappel in (of schep deze uit) en vul met 1 van de onderstaande vullingen:

Vulling:

  • pittig: verkruimelde fetakaas met fijngesneden chillipeper, olijven en koriander
  • fris: volle kwark of zure room met groene kruiden (peterselie, bieslook, bosui) en fijngesneden augurk, mais en doperwtjes
  • apart: maak en crème van artisjokharten (uit potje) olijfolie, komijnpoeder, citroenrasp en bosui
  • tropisch: hol de aardappel uit en meng dit met stukjes ananas, oerzoet of basterdsuiker, boter en sinaasappelrasp. schep terug in de aardappelschil en doe de bakjes nog een 15 min. in de oven. Srooi wat geroosterde stukjes pecannoot erover
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s