Pompoen, rijst en bonen

20170423_181112[1]De voorjaarsgroenten zijn er al weer dus gauw de pompoen opeten voor deze vergeten of vergaan is  Dit keer een combi met ‘vega klassieker’ rijst met bonen.

Voor de variatie heb ik hippe bio ‘Inca’ granen ofwel een combi van zilvervliesrijst, quinoa, amarant en lupine van de appie. Al voorgegaard dus allemaal tegelijk in 10 minuten gaar (dat lukt je zelf nooit). Lekker anders, zoals ze zelf zeggen maar gewoon rijst kan natuurlijk ook. Kies voor nierbonen (kidneybeans) of zwarte bonen voor het kleur effect.

Het recept kan niet simpeler:

Meng de gare granen, bonen en pompoenblokjes (liefst nog warm) met een dressing. Aangezien ik heb gekozen voor de ‘Inca’variant maak ik de basisdressing (1 deel citroen/limoen, 3 delen olie, mosterd, honing, peper en zout) af met chili-, of cayennepeper. -Vervang de olie (deels) door bouillon of kookvocht voor een lichtere versie.- Nog een groen kruidje door de salade zoals daslook of knoflook stengel (of peterselie/koriander). Ja, dit is een volwaardige vegetarische en zelfs veganistische maaltijd. Ideaal om in grote porties te maken en verspreid over een paar dagen te eten. Wil je het nog een beetje opleuken, serveer dan met tortilla chips, crème fraîche, guacamole, groene salade oid.

Je snapt dat je met dit recept eindeloos kunt variëren, afhankelijk van het seizoen en je smaak:

  • Franse variant met flageolets (grote witte bonen), verse sperziebonen en dragon;
  • Mexicaans met zwarte bonen, tomaat, avocado en koriander;
  • Japans met sojabonen, sesamolie, lenteui en verkruimelde nori of wakame (zeewier);
  • Grieks met bulgur als basis, rode ui, olijven en veel peterselie;
  • verzin je eigen lokale variant maar …

 

 

2 Reacties op “Pompoen, rijst en bonen

  1. Pingback: Kerst rest · Duurzaam gezond en lekker eten

  2. Pingback: Marokkaanse stoof | (K)eet mee

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.